Μείωση διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια εισηγήθηκε η ανεξάρτητη επιτροπή

Μείωση διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια εισηγήθηκε η ανεξάρτητη επιτροπή

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περικοπή των πανεπιστημιακών διδάκτρων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων εισηγείται η έκθεση ανεξάρτητης κυβερνητικής επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η έκθεση εισηγείται την περικοπή των ετησίων διδάκτρων από τις 9.250 λίρες στις 7.500, αρχής γενομένης από το εκπαιδευτικό έτος 2021 – 22 καθώς και την επαναφορά των επιδομάτων διαβίωσης για τους φτωχότερους φοιτητές.

Από την άλλη πλευρά, τα πανεπιστήμια  αναφέρουν ότι θα απαιτηθεί μία ισχυρότατη εγγύηση ότι η παρεπόμενη μείωση των εσόδων θα αντιμετωπισθεί, καθώς υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις ότι πολλά ιδρύματα κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι «πολλοί φοιτητές χρεώνονται υπερβολικά πολύ για τα πτυχία τους», και προτείνει μετά την πρώτη περικοπή, τα δίδακτρα να παγώσουν έως το 2023 οπότε και να ξεκινήσουν να αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό.

Κάθε τέτοια αλλαγή θα πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

H απερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, τάχθηκε υπέρ της εισήγησης λέγοντας ότι υιοθετεί τις συστάσεις ανεξάρτητης έκθεσης για το θέμα.

Η κυρία Μέι παραδέχθηκε ότι είναι εύλογο το επιχείρημα υπέρ της μείωσης των διδάκτρων, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με τον σχεδιασμό σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια χρεώνουν το μέγιστο πόσο διδάκτρων για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν.

Παραδέχθηκε επίσης ότι η «η αφαίρεση των επιδομάτων διαβίωσης από τους λιγότερο εύπορους φοιτητές δεν έχει λειτουργήσει». Όπως είπε, πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να επανέλθουν τα επιδόματα αυτά.

Τόνισε πάντως ότι η απόφαση επί των συστάσεων της έκθεσης εναπόκειται πλέον στον όποιο διάδοχό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή