Βραζιλία: Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Μπολσονάρο

Βραζιλία: Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Μπολσονάρο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους σε περίπου πενήντα πόλεις της Βραζιλίας, στο πλαίσιο μιας νέας ημέρας κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην εκπαίδευση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Βρίσκομαι εδώ διότι όλοι οι άνθρωποι φτωχικής καταγωγής αξίζουν μια ποιοτική εκπαίδευση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάιο Ντουάρτε, που σπουδάζει κοινωνικός λειτουργός, ενώ διαδήλωνε στη Μπραζίλια, όπου τουλάχιστον 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία των υπουργείων. «Ανησυχώ για τις επόμενες γενιές, που μπορεί να μην επωφεληθούν από την ίδια εκπαίδευση με εμένα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο G1, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 50 πόλεις στις 18 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας. Την 15η Μαΐου, 1,5 εκατομμύριo άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε περισσότερες από 200 πόλεις σε όλες τις πολιτείες της χώρας.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο είχε τότε αντιμετωπίσει τους φοιτητές με περιφρόνηση, χαρακτηρίζοντάς τους «ηλίθια εργαλεία που χειραγωγούνται από μια μειοψηφία ειδικών, η οποία συνθέτει την καρδιά των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία». Δηλώσεις που φαίνεται πως μετάνιωσε αργότερα, κάνοντας λόγο για «αθώα εργαλεία».

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρο κατέβηκαν στους δρόμους της Βραζιλίας, για να δηλώσουν τη στήριξή τους στον Βραζιλιάνο πρόεδρο και να ζητήσουν από το κοινοβούλιο μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκριση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων.

Τις φοιτητικές κινητοποιήσεις πυροδότησε η ανακοίνωση του παγώματος του ποσού των 5,1 δισεκατομμυρίων ρεάλ (περίπου 1,16 δισεκ. ευρώ) στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή