Ντ. Τραμπ: Νέοι δασμοί από τον Ιούνιο σε όλα τα αγαθά από το Μεξικό, για να σταματήσει η «παράνομη μετανάστευση»

Ντ. Τραμπ: Νέοι δασμοί από τον Ιούνιο σε όλα τα αγαθά από το Μεξικό, για να σταματήσει η «παράνομη μετανάστευση»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα από το Μεξικό, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση.

«Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν», διευκρίνισε ο Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Μεξικό: «Καταστροφική» η απόφαση Τραμπ

Η κυβέρνηση του Μεξικού χαρακτήρισε «καταστροφική» την αναγγελία που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγει η χώρα του όσο παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα σύνορα των δύο κρατών.

«Αυτό είναι καταστροφικό, αν αυτή η απειλή εφαρμοστεί θα είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα (…) Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιδράσουμε ενεργά», τόνισε μιλώντας στον Τύπο ο Χεσούς Σεάδε, το στέλεχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τη Βόρεια Αμερική και διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για το Εμπόριο

Ο Τραμπ διεμήνυσε νωρίτερα μέσω Twitter ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 5% σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα και ότι θα τους αυξάνει μέχρις ότου να τερματιστεί η ροή των παράτυπων μεταναστών. Οι δασμοί, ανέφερε ο Τραμπ, θα αυξηθούν κατά 5% τη 10η Ιουνίου, κατά 10% την 1η Ιουλίου, κατά 15% την 1η Αυγούστου, κατά 20% την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 25% την 1η Οκτωβρίου αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων.

Η κίνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται κλιμάκωση της προσπάθειάς του να αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων, που συνεχίζει να μεγεθύνεται παρά τις προσπάθειές του να υψωθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και τα άλλα μέτρα που λαμβάνει.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές και άλλοι περίπου 4.500 φθάνουν καθημερινά στα σύνορα.

Αν η «κρίση της παράνομης μετανάστευσης» τερματιστεί «οι δασμοί θα καταργηθούν», ανέφερε ο Τραμπ, καταγγέλλοντας την «παθητική συνεργασία» του Μεξικού σε αυτή την «μαζική εισβολή» που αποτελεί «μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ» και απαιτώντας από τις μεξικανικές αρχές να «επαναπατρίζουν» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα της αμερικανικής προεδρίας Μικ Μαλβέινι, ερωτηθείς ποια μεξικανικά προϊόντα θα επηρεαστούν από τους δασμούς, απάντησε «όλα τους».

Η συναλλαγματική ισοτιμία του μεξικανικού νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου υποχωρούσε σε χαμηλό τριμήνου πριν από λίγο καταγράφοντας υποχώρηση 1,85%.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή