Αναθέρμανση της σχέσης Ορμπαν – ΕΛΚ

Αναθέρμανση της σχέσης Ορμπαν – ΕΛΚ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Προς αποκατάσταση οδεύουν οι σχέσεις του Βίκτορ Ορμπαν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά την απόφαση του Ούγγρου πρωθυπουργού να μη σφίξει τη θηλιά του κυβερνητικού ελέγχου γύρω από τη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, διά στόματος στενού συνεργάτη του, ο Ορμπαν διαβεβαίωσε χθες το ΕΛΚ ότι δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει προς όφελος μιας συμμαχίας ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Γκεργκέλι Γκούλιας δήλωσε ότι οι πιθανότητες να συμπλεύσει ο Ορμπαν με λαϊκιστές όπως ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι είναι «εξαιρετικά μικρές».

«Σεβόμαστε τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, την ιταλική κυβέρνηση, καθώς και το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τη Λέγκα του Βορρά σε μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας», δήλωσε ο Γκούλιας. «Παρ’ όλα αυτά, δεν βλέπω πολλές πιθανότητες συνεργασίας σε επίπεδο κομμάτων ή σε κοινή πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο», προσέθεσε.

Η συμμετοχή του κόμματος Fidesz του Ορμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τελεί υπό αναστολή μετά τις κυρώσεις που του επεβλήθησαν το Μάρτιο. Οπως διαμορφώνεται το μετεκλογικό σκηνικό, οι 13 έδρες του Fidesz δεν είναι τόσο κρίσιμες για τις πολιτικές ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο όσο θα περίμενε ο Ορμπαν – αντιθέτως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητεί από το ΕΛΚ να αποπέμψει οριστικά τον Ορμπαν, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο Μακρόν, να εξετάσει τη συμπόρευση με το ΕΛΚ.

Η ανακοίνωση, χθες, ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης των διοικητικών δικαστηρίων στην Ουγγαρία αναστέλλεται επ’ αόριστον ήταν σαφές άνοιγμα του Ούγγρου πρωθυπουργού προς την κεντρική πολιτική σκηνή της Ε.Ε. Ο Γκούλιας, που ανακοίνωσε την εξέλιξη αυτή, επιβεβαίωσε ότι έγινε με το βλέμμα στραμμένο προς τις Βρυξέλλες.

«Η αναστολή ισχύος της μεταρρύθμισης βοηθάει τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.», είπε. Η μεταρρύθμιση έθετε σειρά δικαστηρίων υπό τον απευθείας έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολιτικών παρεμβάσεων στο δικαστικό έργο.

«Είναι μια αναπάντεχη και σημαντική εξέλιξη», σημείωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Πολιτικό Κεφάλαιο της Βουδαπέστης, Πέτερ Κρέκο. «Στόχος είναι να διασωθεί η θέση του Ορμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Ορμπαν προσπαθεί να αποφύγει την αντίδραση της Ευρώπης».

«Προειδοποιούσαμε από την αρχή για τους κινδύνους της αναδιοργάνωσης των δικαστηρίων», δήλωσε η Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι, χαρακτηρίζοντας επιτυχία τη χθεσινή εξέλιξη, «γιατί υπάρχει ακόμη περιθώριο να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή