ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι θα καθυστερήσει η παραλαβή των S-400

Διαψεύδει το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι θα καθυστερήσει η παραλαβή των S-400

Το πρόγραμμα παράδοσης του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απορρίπτοντας τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα εξετάζει μια καθυστέρηση στην παράδοση απαντώντας στις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων έχει εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, που επισημαίνουν πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με το αμυντικό σύστημα της συμμαχίας και συνιστούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αναμένεται να παραλάβει η Τουρκία.

Η Αγκυρα έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για να αποτιμήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την Ουάσινγκτον για την πρότασή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει με τη συμφωνία.

Η Τουρκία έχει πει ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Τη Δευτέρα, το δίκτυο Haberturk μετέδωσε πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η παράδοση των S-400 μπορεί να μην γίνει τον Ιούνιο, μήνα άφιξης των πυραύλων σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε πως η συμφωνία είναι τελειωμένη.

Ο Ακσόι είπε πως η απόκτηση του συστήματος S-400 συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί και πως η προσφορά για την ομάδα εργασίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

«Τα δημοσιεύματα ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την απόκτηση των S-400 έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε σε μια δήλωση. «Η διαδικασία της απόκτησης των S-400 από τη Ρωσία συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν στα τέλη Μαρτίου την παράδοση εξοπλισμού που συνδέεται με τα F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι αγοραστής, αλλά και εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών. Η κίνηση ήταν το πρώτο συγκεκριμένο βήμα αυτού που μπορεί να είναι τελικά η πλήρης απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Την Τρίτη, πηγές δήλωσαν στο Reuters πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέπτονται σοβαρά να αναστείλουν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων για τα F-35 λόγω της απόφασης της Άγκυρας να συνεχίσει με τη συμφωνία για τους S-400.

Την επομένη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα, ανέφερε η τουρκική προεδρία, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν επανέλαβε στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν την προσφορά της Τουρκίας για την ομάδα εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters