Επιστροφή σε αναιμική ανάπτυξη για την τουρκική οικονομία

Επιστροφή σε αναιμική ανάπτυξη για την τουρκική οικονομία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό 1,3% αναπτύχθηκε η τουρκική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, ύστερα από τρία συνεχόμενα υφετικά τρίμηνα. Ωστόσο σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα η τουρκική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 2,6%.

Η έστω μικρή αυτή ανάσχεση στην υφετική βουτιά οφείλεται στην έκρηξη των κυβερνητικών δαπανών  πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου αν και η συνεχιζόμενη εξασθένηση της λίρας  και η επιδείνωση του κλίματος εξακολουθούν να καθηλώνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης  έχοντας ήδη διανύσει τα μισά του 2019.

Η νομισματική κρίση της προηγούμενης χρονιάς οι διπλωματικές διενέξεις με την Ουάσινγκτον αλλά και οι αμφιβολίες για το βαθμό ανεξαρτησίας της κεντρικής Τράπεζας, φαίνεται να βάζουν οριστικό τέλος στην ανάπτυξη των τελευταίων ετών που οδηγήθηκε κυρίως από τον τομέα των κατασκευών, σε συνδυασμό με φτηνό ξένο κεφάλαιο και ποσοστά ακόμη και πάνω από 5%.

Η λίρα βρέθηκε εκ νέου υπό πίεση τους τελευταίους μήνες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων, την αβεβαιότητα που δημιουργούν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, τα εξαντλούμενα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και την τάση πολλών Τούρκων  να καταφεύγουν σε ξένα νομίσματα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που είδαν το φως  της δηοσιότητας σήμερα, το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε στα 2.982 δισ. δολάρια, με τις εξαγωές να αυξάνονται κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 15,1%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή