ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκοαμερικανός επιστήμονας θέλει να επιστρέψει στη NASA ύστερα από τρία χρόνια στην απομόνωση σε τουρκική φυλακή

Τουρκοαμερικανός επιστήμονας θέλει να επιστρέψει στη NASA ύστερα από τρία χρόνια στην απομόνωση σε τουρκική φυλακή

Ο Τουρκοαμερικανός πρώην επιστήμονας της NASA, Σερκάν Γκελγκέ, που αποφυλακίστηκε από τις τουρκικές φυλακές έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια έγκλειστος στην απομόνωση, δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του.

«Το πρώτο πράγμα, θα ήθελα να επιστρέψω στις ΗΠΑ και να αρχίσω να εργάζομαι και πάλι στη NASA ως επιστήμονας. Δυστυχώς, δεν μπορώ να το κάνω αυτό την παρούσα στιγμή», σημείωσε ο Σερκάν Γκελγκέ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Σερκάν Γκελγκέ, ο οποίος αποφυλακίστηκε απρόσμενα την Τετάρτη, είπε ότι τον άφησαν ελεύθερο υπό δικαστική επιτήρηση και ότι δεν του απαγορεύεται να ταξιδέψει.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν του έχουν επιστρέψει το διαβατήριό του και υποχρεούται να δηλώνει το παρών σε αστυνομικό τμήμα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

«Όμως, η ελευθερία είναι νομικό δικαίωμά μου. Δεν πρόκειται για ευλογία ή χάρη» υπογράμμισε.

Ο Σερκάν Γκελγκέ συναντήθηκε με τους δικούς του στην πόλη Χατάι, στη νότια Τουρκία, όπου είχε συλληφθεί, ενώ βρισκόταν σε διακοπές, το 2016, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η δουλειά του Γκελγκέ στη NASA τερματίστηκε μετά την καταδίκη του, εξήγησε η σύζυγός του Κούρμπα στο dpa.

Ο 40χρονος μελετούσε τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους αστροναύτες που θα ταξίδευαν στον Άρη.

Σχετικά με την αιφνιδιαστική αποφυλάκισή του, ο επιστήμονας περιγράφει ότι σχεδόν τον έβγαλαν με τη βία από το κελί του την Τετάρτη το βράδυ. Χρειάστηκε, μάλιστα, να περπατήσει ξυπόλητος λίγα χιλιόμετρα για να βρει έναν τηλεφωνικό θάλαμο σε ένα παντοπωλείο και να τηλεφωνήσει στην οικογένειά του.

Όπως αφηγείται, οι σωφρονιστικές αρχές απέρριψαν το αίτημά του να τηλεφωνήσει στους δικούς του ή να καλέσει ένα ταξί. «Όμως, όλα καλά. Αυτές δεν είναι και τόσο σημαντικές λεπτομέρειες, δεδομένου ότι βρισκόμουν σε απομόνωση για τρία χρόνια».

Η αποφυλάκισή του έλαβε χώρα ώρες μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχει τίποτα το εντυπωσιακό σχετικά με την αποφυλάκιση του Γκελγκέ, δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

«Εξέτισε την ποινή του έπειτα από τη διεξαγωγή μιας δίκης. Αποφυλακίστηκε με δικαστική επιτήρηση» πρόσθεσε ο Γκιουλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ