Αγωνία για 8 ορειβάτες που αγνοούνται στα Ιμαλάια από τις 22 Μαΐου (φωτογραφίες)

Αγωνία για 8 ορειβάτες που αγνοούνται στα Ιμαλάια από τις 22 Μαΐου (φωτογραφίες)

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες διασώστες, με τη συμβολή ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου, συνεχίζουν σήμερα για δεύτερη μέρα στην Ινδία τις έρευνες για τον  εντοπισμό 8 ορειβατών που αγνοούνται στο δεύτερο υψηλότερο βουνό της χώρας, το Νάντα Ντεβί (7.826 μέτρα), στα Ιμαλάια,  στο ινδικό κρατίδιο Ουταραχάντ. 

Πρόκειται για τέσσερις Βρετανούς, δύο Αμερικανούς, έναν Αυστραλό και έναν Ινδό που επρόκειτο να αναρριχηθούν στην ανατολική κορυφογραμμή του Νάντα Ντεβί, κοντά στην Κίνα, και να επιστρέψουν στον καταυλισμό βάσης στις 26 Μαΐου.

Όμως, η ομάδα, υπό τον Βρετανό Μάρτιν Μόραν, έμπειρος οδηγός και μέλος της British Mountain Guides, ο οποίος έχει ήδη ανέβει με επιτυχία το βουνό πολλές φορές, δεν έδωσε σημάδια ζωής στον καταυλισμό Μουνσιγιάρι, αφού ξεκίνησαν την αναρρίχησή τους στις 13 Μαΐου. 

Μία ημέρα πριν την αναρρίχησή τους, ο Μόραν ανέβασε φωτογραφία της ομάδας στο Facebook, γράφοντας ότι θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την κορυφή από τον ναό Neem Kharoli Baba, στο Bhowali.

Αγωνία για 8 ορειβάτες που αγνοούνται στα Ιμαλάια από τις 22 Μαΐου (φωτογραφίες)-1

Σε ένα τελευταίο ποστ στις 22 Μαΐου, ο Μόραν ανέφερε ότι «η ομάδα της Nanda Devi έφτασε στο δεύτερο καταυλισμό βάσης στα 4870 μέτρα, το σπίτι τους για την επόμενη εβδομάδα. Μετά από μια επανάληψη της διαδρομής, θα κάνουν μια απόπειρα ανάβασης σε μια μη χαλαρή κορυφή στα 6477m». Έκτοτε δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Αγωνία για 8 ορειβάτες που αγνοούνται στα Ιμαλάια από τις 22 Μαΐου (φωτογραφίες)-2

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι ορειβάτες καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις, που διήρκησαν μία εβδομάδα, καθιστούν δύσκολες τις έρευνες από εναέρια μέσα. 

«Έχουμε κινητοποιήσει δυνάμεις για να τους εντοπίσουμε, καθώς δεν επέστρεψαν στον καταυλισμό (την προβλεπόμενη ημερομηνία της 26ης Μαΐου), όμως η κακοκαιρία επιβραδύνει τις επιχειρήσεις» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βιγάι Κουμάρ Τζογκντάντε, αξιωματούχος της περιοχής.

Εκατοντάδες ορειβάτες έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου στην Ινδία κάθε χρόνο για να επιχειρήσουν να ανέβουν στις κορυφές της οροσειράς των Ιμαλάϊων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή