Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το επίσημο δείπνο με τη βασιλική οικογένεια στο παλάτι του Μπάκιγχαμ «έκλεισε» η πρώτη ημέρα της επίσημης τριήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ομιλία της πριν το δείπνο, η βασίλισσα Ελισάβετ τόνισε ότι η επίσκεψη Τραμπ μας υπενθυμίζει τη δυνατή φιλία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ. «Οι κοινές μας αξίες και τα κοινά μας συμφέροντα θα συνεχίσουν να μας ενώνουν», τόνισε η βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ έκανε σύντομη ιστορική αναφορά των σχέσεων των δύο χωρών. 

«Σήμερα γιορτάζουμε τη συμμαχία που μας βοήθησε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και ευημερία για τους λαούς μας για δεκαετίες», πρόσθεσε η μονάρχης. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε τη βασίλισσα Ελισάβετ τονίζοντας ότι «ενσαρκώνει το πνεύμα της αξιοπρέπειας, του καθήκοντος και του πατριωτισμού». 

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-1

Το δείπνο είναι ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης Τραμπ, από το οποίο προηγήθηκε το απογευματινό τσάι που απήλαυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρίγκιπα Κάρολο, η περιήγηση στο αβαείο του Ουέστμινστερ, το μεσημεριανό γεύμα με τη βασιλική οικογένεια αλλά και την αποδοχή του δώρου της βασίλισσας Ελίσαβετ μετά την παρουσιάση της συλλογής αντικειμένων ιδιαίτερης σημασίας για τις σχέσεις των ΗΠΑ. 

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-2

Το "Marine One" μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στο Παλάτι του Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Οι τιμές αυτές της βρετανικής μοναρχίας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είναι αρεστές σε όλους. Προσωπικότητες της πολιτικής όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Εργατικός Τζέρεμι Κόρμπιν και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αποφάσισαν να αγνοήσουν το δείπνο.

Η πρώτη ημέρα

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός το πρωί από τη βασίλισσας Ελισάβετ Β΄στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ υπό τον ήχο των κανονιοβολισμών που ερρίφθησαν προς τιμήν του. Στη συνέχεια η βασίλισσα τού πρόσφερε, όπως το θέλει η παράδοση, ένα δώρο: μια πρώτη έκδοση του βιβλίου "The Second World War" του 1959 που έγραψε ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-3

Λίγο αργότερα ο Τραμπ μετέβη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, την κόρη του και σύμβουλό του Ιβάνκα Τραμπ και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ στο αβαείο του Ουέστμινστερ όπου τελούνται οι πριγκιπικοί γάμοι και όπου στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ Β' το 1953. 

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-4
Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-5

Ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε μερικά λεπτά μπροστά από τον τάφο ενός άγνωστου στρατιώτη, ενώ η χορωδία έψελνε. 

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-6
Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-7

Στο διάλειμμα για τσάι νωρίτερα το μεσημέρι στο Κλάρενς Χάουζ, στην επίσημη κατοικία του πρίγκιπα της Ουαλίας και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης τέθηκε επί τάπητος το θέμα του περιβάλλοντος. Είναι γνωστές οι θέσεις του διαδόχου του βρετανικού θρόνου ο οποίος τάσσεται υπέρ της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Τραμπ που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία προβλέπει δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις χώρες που την υπογράφουν.

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-8

«Θα συζητηθεί. Μπορώ να πω ότι έχουμε ένα από τα πιο καθαρά κλίματα του κόσμου αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος στο βρετανικό ταμπλόιντ The Sun. «Ο αέρας μας και το νερό μας βαίνουν καλώς». 

Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας άπλωσαν πανό ζητώντας «αντίσταση» στον «Τραμπ», στον «ρατσισμό», στον «σεξισμό», στο «μίσος» πάνω σε μια γέφυρα που βρίσκεται απέναντι από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο Μπάκιγχαμ για δείπνο ο Τραμπ εν μέσω αντιδράσεων (φωτογραφίες – βίντεο)-9

Διαδηλώσεις κατά του προέδρου των ΗΠΑ αναμένονται επίσης αύριο, Τρίτη, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του προέδρου στην πλατεία Τραφάλγκαρ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ,REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή