Φωτοβολίδες και μολότοφ κατά του Εντι Ράμα

Φωτοβολίδες και μολότοφ κατά του Εντι Ράμα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Ολοένα και βιαιότερες γίνονται οι διαδηλώσεις με τις οποίες η αντιπολίτευση της Αλβανίας επιδιώκει την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου, την Κυριακή, σημαδεύτηκε από μία ακόμη διαδήλωση στην οποία οι οπαδοί του συντηρητικού πολιτικού Λουλζίμ Μπάσα πέταξαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών. Ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας Balkan Insight ανέφερε ότι στη διαδήλωση της Κυριακής «οι φωτοβολίδες ήταν ισχυρότερες και περισσότερες από ποτέ», ενώ η αστυνομία ανέφερε από τα μεγάφωνα ότι υπήρχαν τραυματίες αστυνομικοί.

Ο Μπάσα, διάδοχος του Σαλί Μπερίσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, ζητάει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής, αφήνοντας τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να νομοθετούν ανενόχλητοι. Την ίδια στρατηγική επιδιώκει να εφαρμόσει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποσύροντας τους υποψηφίους του κόμματός του και αφήνοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κατεβάζει μόνο δικούς του υποψηφίους, ώστε μετά να καταγγείλει την εκλογική διαδικασία ως παρωδία. Ενώ τα επεισόδια μαύριζαν τον ουρανό των Τιράνων, με την αστυνομία να απαντά στις μολότοφ με ρίψη δακρυγόνων, ο Εντι Ράμα βρισκόταν στη πόλη Λέζα, στη βόρεια Αλβανία, κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Το ερώτημα που απασχολεί τους παρατηρητές είναι πώς θα ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία, αν άρχισε με τόση βία. Η πόλωση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα δεν είναι κάτι καινούργιο στην Αλβανία, αλλά γνωρίζει νέα έξαρση από τον Φεβρουάριο, όταν ο Μπάσα κάλεσε στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση. «Η μάχη μας είναι για ελεύθερες εκλογές, για τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Μπάσα, κατηγορώντας τον Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που είχε πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στα Τίρανα νωρίτερα την Κυριακή, χαρακτήρισε τις βίαιες διαδηλώσεις «απαράδεκτες». «Η πολιτική βία αντιβαίνει στις δημοκρατικές αξίες μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή