Διαδήλωση κατά του Αντρέι Μπάμπις στην Πράγα

Διαδήλωση κατά του Αντρέι Μπάμπις στην Πράγα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Ογκώδης διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις πραγματοποιήθηκε στην Πράγα χθες, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπιστώνει σύγκρουση ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην πολιτική δραστηριότητα του Μπάμπις, ζητώντας να εγκαταλείψει είτε την πολιτική είτε τις επιχειρήσεις.

Το πόρισμα διεκδικεί από τον όμιλο Agrofert να επιστρέψει τα περίπου 11 εκατ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων που έλαβε μετά τις 9 Φεβρουαρίου 2017. Πριν από την ημερομηνία αυτή, η Ε.Ε. δεν απαγόρευε τη χορήγηση επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις ατόμων που εμπλέκονταν στην πολιτική. «Η Τσεχία δεν θα επιστρέψει επιδοτήσεις. Δεν έχω παραβεί κανένα νόμο», υποστήριξε ο Μπάμπις, μιλώντας για «επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Τσεχίας». Η αντιπολίτευση της χώρας, ωστόσο, δεν βλέπει το ζήτημα με το «εθνικό» πρίσμα που χρησιμοποιεί ο Μπάμπις και συμφωνεί στην επιστροφή των επιδοτήσεων.

Η χθεσινή αντικυβερνητική διαδήλωση στην πλατεία Βενσεσλάς της Πράγας ήταν η μεγαλύτερη από τις έξι που έχουν οργανωθεί από τον Απρίλιο, με συμμετοχή που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, προσέγγισε τα 100.000 άτομα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ο Μπάμπις αντικατέστησε την υπουργό Δικαιοσύνης με στόχο, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του, να εξουδετερώσει τις εγχώριες αστυνομικές έρευνες σε βάρος του.

Ο Μπάμπις, γνωστός και ως «Τσέχος Τραμπ», είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας. Στις ευρωεκλογές το κόμμα του, το ΑΝΟ, που μετέχει στη φιλελεύθερη ευρωομάδα ALDE, ήρθε πρώτο με ποσοστό 21%.

Η Τσεχία έχει περιθώριο λίγων εβδομάδων για να αντικρούσει το πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ο Μπάμπις ασκεί καθοριστική επιρροή στον επιδοτούμενο από την Ε.Ε. όμιλο Agrofert, παρότι τυπικά δεν βρίσκεται στην ιδιοκτησία του και έχει μεταφερθεί σε τραστ. Μεταξύ των διαχειριστών του τραστ περιλαμβάνεται και η σύζυγός του Μόνικα Μπαμπίσοβα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή