«Νεκρό» ήδη το σχέδιο Κούσνερ για τη Μ. Ανατολή

«Νεκρό» ήδη το σχέδιο Κούσνερ για τη Μ. Ανατολή

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο του γαμπρού του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ για τη Μέση Ανατολή δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη, ενισχύονται οι φωνές για την ακύρωση ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό επισημαίνει η ιστοσελίδα Politicο, προσθέτοντας ότι ηγετικές φωνές των συντηρητικών αλλά και υποστηρικτών του Ισραήλ που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο εκφράζουν τους ίδιους φόβους.

Οι ανησυχίες εντοπίζονται στο γεγονός ότι η ειρηνευτική πρόταση του Κούσνερ μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας, ενώ τα όσα προβλέπονται από το πλαίσιό της εκτιμάται ότι ενταφιάζουν για πάντα τη λύση των δύο ξεχωριστών κρατών. Πολλοί εκτιμούσαν ότι η πρόταση αυτή θα έμπαινε στο ράφι με την ανακοίνωσή της, πριν από την εκδήλωση της πολιτικής αναταραχής στο Ισραήλ και την προκήρυξη νέων εκλογών για το φθινόπωρο. Σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που θα προτρέψουν την κυβέρνηση Τραμπ να «παγώσει» επ’ αόριστον την ανακοίνωση του σχεδίου, ενώ για το πλαίσιό του έχουν δημοσιοποιηθεί ελάχιστες λεπτομέρειες.

«Η παρουσίαση του σχεδίου αυτή την περίοδο θα κάνει τις ΗΠΑ να μη φανούν σοβαρές», δήλωσε ο Τζέιμς Καραφάνο, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (Heritage Foundation). Το συγκεκριμένο ίδρυμα συντάσσεται συνήθως με την αμερικανική κυβέρνηση. «Είναι καλύτερο να περιμένουμε, ίσως μετά τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών», σημείωσε ο ίδιος σε ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Ο πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί την Κυριακή ότι ο ίδιος θεωρεί πως η πρόταση του Κούσνερ δεν θα λειτουργήσει, συμφωνώντας έτσι με ιδιωτική εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την οποία εξέφρασε στη διάρκεια συνάντησης, την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή