Στο πόδι η Κίνα για την επέτειο της Τιενανμέν

Στο πόδι η Κίνα για την επέτειο της Τιενανμέν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ενισχυμένα αστυνομικά μέτρα στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου και αυστηρότερη λογοκρισία του Διαδικτύου επέβαλε, χθες, η κινεζική κυβέρνηση, με αφορμή την 30ή επέτειο της πάταξης των φοιτητικών διαδηλώσεων από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες και οδήγησαν στην επικράτηση των ιδεολογικά «σκληρών» στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκπρόσωπος των οποίων είναι και ο σημερινός πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Τα αιτήματα των φοιτητών του 1989 δεν είχαν στόχο το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την επιτάχυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες είχε εγκαινιάσει ο Χου Γιαομπάνγκ, την ενίσχυση της ελευθεροτυπίας και την πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της κομματικής ηγεσίας. Η πεποίθηση του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, όμως, ότι το φοιτητικό κίνημα ήταν προϊόν δυτικής προπαγάνδας, οδήγησε την κεντρική επιτροπή να διατάξει τη διάλυση των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν με τη χρήση τεθωρακισμένων. Η πάταξη του κινήματος συνοδεύθηκε από κύμα συλλήψεων και εκτοπισμών ηγετικών στελεχών φοιτητικών οργανώσεων, με το καθεστώς να στρέφει συνειδητά την κινεζική κοινωνία προς τον καταναλωτισμό και μακριά από την πολιτική αμφισβήτηση.

Τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν συνεχίζουν να δίνουν αφορμή για διαφωνίες μεταξύ Κίνας και Δύσης. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις επικρίσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να αποφυλακίσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, προσφέροντας μάλιστα τους χαιρετισμούς του «στους ήρωες του κινεζικού λαού, οι οποίοι στάθηκαν με γενναιότητα πριν από 30 χρόνια στην πλατεία Τιενανμέν, απαιτώντας τα δικαιώματά τους». Σε χθεσινές του δηλώσεις, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ο Πομπέο «επιτέθηκε κακόβουλα στο κινεζικό πολιτικό σύστημα», για να προσθέσει ότι «ο κινεζικός λαός συνειδητοποιεί την υποκρισία και τα ποταπά του κίνητρα. Τέτοια παρανοϊκά παραληρήματα είναι καταδικασμένα να καταλήξουν στον σκουπιδότοπο της Ιστορίας».

Ακτιβιστές υπό κράτηση

Σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτικές συλλήψεις αντιφρονούντων τις τελευταίες ημέρες, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση και απείλησε δεκάδες ακτιβιστές τον τελευταίο μήνα. Στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στο Μουσείο της 4ης Ιουνίου, που δημιουργήθηκε φέτος από οργανώσεις αντιφρονούντων με αφορμή την 30ή επέτειο των διαδηλώσεων. Οι κινεζικές υπηρεσίες λογοκρισίας του Διαδικτύου αφαιρούσαν χθες από την εφαρμογή δημοσίευσης μηνυμάτων Weibo περιεχόμενο με θέμα τις φοιτητικές διαδηλώσεις του 1989. «Ορισμένοι λογαριασμοί μπλοκάρονται, αλλά κύρια αποστολή μας είναι η αφαίρεση συγκεκριμένου περιεχομένου. Κάποιοι πολίτες αρέσκονται να παίζουν παιχνίδια με τις Αρχές για να δουν μέχρι πού μπορούν να φθάσουν», ανέφερε στέλεχος των υπηρεσιών λογοκρισίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή