Δεν κάνουμε πίσω στην αγορά S-400, δηλώνει ο Ερντογάν

Δεν κάνουμε πίσω στην αγορά S-400, δηλώνει ο Ερντογάν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη ρητή προειδοποίηση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. «Υπάρχει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή το τέλος του Ραμαζανίου.

Οι ΗΠΑ αντιπροτείνουν στην Τουρκία να προτιμήσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 είναι ασύμβατοι με τις δομές του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα είχε πρόβλημα να προμηθευθεί τους αμερικανικούς πυραύλους, υποστήριξε ωστόσο ότι η ρωσική προσφορά ήταν καλύτερη από την αμερικανική. «Δυστυχώς, η αμερικανική πλευρά δεν μας έδωσε προσφορά που να είναι τόσο καλή όσο εκείνη για τους S-400», σημείωσε.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου στην Ιαπωνία. Εκεί οι δύο ηγέτες θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να βρουν λύση στο επίμαχο θέμα, που απειλεί να φέρει σε ρήξη τους δύο νατοϊκούς συμμάχους. Χθες, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του έχει προτείνει στην Ουάσιγκτον να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δεν αποκάλυψε ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση «Αρπάγη», που διεξάγει ο τουρκικός στρατός εναντίον Κούρδων μαχητών της οργάνωσης ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, από την έναρξη των επιχειρήσεων, στις 27 Μαΐου, έχουν συλληφθεί ή εξοντωθεί 64 μαχητές του ΡΚΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή