Κομισιόν: Η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε.

Κομισιόν: Η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες της δημοσιονομικής πολιτικής λόγω του αυξανόμενου χρέους, γεγονός που δικαιολογεί την εκκίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει σε βάρος της χώρας.

«Είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους», ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας, βέβαια, ότι οι «πόρτες της Κομισιόν παραμένουν ανοικτές, ώστε να αποφευχθεί η πειθαρχική διαδικασία»

«Όπως και με όλα τα κράτη-μέλη, είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε νέα δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν την ανάλυση μας», τόνισε.

Αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποστηρίξουν αυτή την εκτίμηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει την έναρξη της διαδικασίας, μία κίνηση που αναμένεται πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις αρχές Ιουλίου.

Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Ιταλία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συστάσεις της ΕΕ για τα οικονομικά της και έχει υπαναχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και «ίσως επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας»

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Κόμισιον πρόκειται να ζητήσει δημοσιονομικές περικοπές ύψους 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρώμη, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες κυρώσεις.

Υποχώρησαν οι τραπεζικές μετοχές, αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν περαιτέρω πτώση μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, ενώ αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Στις 13:39 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών κατέγραψε πτώση σχεδόν 1,8% σε χαμηλό ημέρας, ενώ η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο υψηλό ημέρας του 2,575%.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή