Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανεξελέγη πανηγυρικά ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανεξελέγη πανηγυρικά ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, ένας από τους διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελέγη σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Βέμπερ κέρδισε και τις 156 έγκυρες ψήφους, δήλωσε  εκπρόσωπος του ΕΛΚ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), προσθέτοντας πως τέσσερα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

Το ΕΛΚ πρότεινε τον Βέμπερ ως υποψήφιό του για τη διαδοχή του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.

Η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα ήρθε πρώτη στις ευρωεκλογές, όμως το ποσοστό της μειώθηκε, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξεύρεση πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Βέμπερ για το ανώτατο αξίωμα της ΕΕ.

Επίσης ο Βέμπερ δεν απολαμβάνει της υποστήριξης όλων των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να προτείνουν έναν υποψήφιο για τη θέση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ιδιαίτερα είναι αντίθετος στην υποψηφιότητά του, ενώ οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι έχουν δικούς τους υποψηφίους.

Οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θεωρεί ότι θα διευθετηθεί το θέμα του διορισμού του προέδρου της Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως και για άλλα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ.

Ο Βέμπερ, που προέρχεται από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ηγείται του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014. Πρόκειται για το ανώτατο ευρωπαϊκό αξίωμα που είχε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή