Αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας – Κίνας

Αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας – Κίνας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Στο καλύτερό τους επίπεδο βρίσκονται οι σινορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποδέχθηκε στη Μόσχα τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κινέζος πρόεδρος επρόκειτο χθες να εγκαινιάσει κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έξω από τη Μόσχα και να επισκεφθεί τον ζωολογικό κήπο της ρωσικής πρωτεύουσας για να παραδώσει δύο σπάνιες αρκούδες πάντα, στο πλαίσιο της δοκιμασμένης συνταγής της«διπλωματίας των πάντα», προτού μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να μιλήσει σε επενδυτικό συνέδριο. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας δεν έλαβαν πρόσκληση από τη Βρετανία και τη Γαλλία για τον εορτασμό της 75ης επετείου της απόβασης στη Νορμανδία, αποκαλύπτοντας την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα, που προέκυψε εξαιτίας των διαφωνιών για τον χειρισμό διεθνών κρίσεων, όπως αυτές στη Συρία, στο Ιράν και στην Υεμένη.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στον ρωσικό Τύπο, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κινεζική ανάπτυξη θα διατηρηθεί στα σημερινά της επίπεδα χάρη στην καταναλωτική ζήτηση, για να προσθέσει ότι η Κίνα είναι ικανή να αντιμετωπίσει επιτυχώς κάθε πρόκληση, υπονοώντας την εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του προέδρου Σι είναι το έβδομο ταξίδι του στη Ρωσία μετά την ορκωμοσία του, πριν από έξι χρόνια. Κίνα και Ρωσία έχουν ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική τους στον ΟΗΕ σε ζητήματα όπως είναι η Βενεζουέλα, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν το 2018 στα 100 δισ. δολάρια, με μεγάλες συμφωνίες να έχουν υπογραφεί στους τομείς του αμυντικού υλικού, της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας και του διαστημικού προγράμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή