Μπομπ Μενέντεζ: Παράνομη η εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Αγκυρα

Μπομπ Μενέντεζ: Παράνομη η εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Αγκυρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση των δεσμών με τους «πραγματικούς συμμάχους» των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου «EastMed Act» υποστήριξε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Μιλώντας στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να πιστεύουν στην δημοκρατία και να σέβονται τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες.

«Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε».

Αναφορικά με το επίπεδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μενέντεζ άσκησε έντονη κρητική στη συμμαχική στάση της Άγκυρας λέγοντας ότι «ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας τη θαρραλέα ζωή των Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «EastMed Act» που ανέδειξε ο κ. Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν:

• Η οριστική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

• Η εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσω των αυξήσεων στα προγράμματα FMF (Foreign Military Financing) και IMET (International Military Education and Training)

• Η ματαίωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400

ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Μεσόγειος

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα και την Λευκωσία, κάνοντας λόγω για μια ελπιδοφόρα δυναμική στην περιοχή αλλά και για «αξιοσημείωτα βήματα» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτές οι νέες δυνατότητες δημιουργούν προοπτικές για μια «ενεργειακή επανάσταση στην περιοχή», η οποία θα είναι επωφελής για την Ευρώπη αλλά και για την ενίσχυση της κοινής ευημερίας.

«Όλη αυτή η δυναμική αποτέλεσε την έμπνευση για το πρόσφατο νομοσχέδιο μου, τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο… Αυτό το νομοσχέδιο θα επαναφέρει την προσοχή μας σε αυτή την περιοχή, μια κεντρικής σημασίας περιοχή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αποτελεί κεντρικό άξονα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας από χώρες όπως η Ρωσία. Και έχει κεντρική θέση στην αποστολή μας να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, ο κ. Μενέντεζ καταδίκασε για μια ακόμα φορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο λέγοντας ότι «σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή