ΚΟΣΜΟΣ

Κοινός στόχος ΗΠΑ – Γαλλίας ο περιορισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Κοινός στόχος ΗΠΑ – Γαλλίας ο περιορισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τον κοινό στόχο να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και χρειάζονται νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «προωθεί την τρομοκρατία» σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν αποτυγχάνει ως χώρα μετά τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε όμως ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στους Ιρανούς.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν δηλώσεις πριν πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες στην Καν της δυτικής Γαλλίας, αφού συμμετείχαν σε τελετή για την 75η επέτειο της D-Day, της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη πως θα αποφασίσει, αν θα επιβάλει δασμούς ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, μετά τη συνάντηση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας.

«Θα πάρω μια απόφαση μέσα στις δύο ερχόμενες εβδομάδες, μετά την G20», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Μακρόν. «Θα συναντήσω τον πρόεδρο Σι, θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε εξάλλου πως οι σχέσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του είναι «εξαιρετικές».

«Οι σχέσεις ανάμεσά μας και αυτές ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στην Καν. «Είμαι προσηλωμένος στην ιστορική σχέση» ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ», του απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Μέση Ανατολή ο Γερμανός ΥΠΕΞ 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφθεί το Ιράν στο πλαίσιο μιας περιοδείας που θα πραγματοποιήσει σε τρεις χωρες της Μέσης Ανατολής την ερχόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας θα διερευνήσει τις επιλογές για τη διατήρηση μιας συμφωνίας περιορισμού του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η περιοδεία, που προγραμματίστηκε έτσι ώστε να συμπέσει με το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, θα περιλαμβάνει την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Μαρία Άντεμπαρ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως για την περιοδεία είχε υπάρξει συμφωνία και συντονισμός με τη Βρετανία και τη Γαλλία, δύο χώρες που υποστηρίζουν τη συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που υπέγραψαν με την Τεχεράνη, ενώ έχει συζητηθεί επίσης με τον Μάικ Πομπέο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που έχουν αποκηρύξει τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS