Ανησυχία Γιούνκερ για την κλιμακούμενη εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας

Ανησυχία Γιούνκερ για την κλιμακούμενη εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας

1' 2" χρόνος ανάγνωσης

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι "ανησυχεί πολύ" για την κλιμακούμενη εμπορική διένεξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την πολιτική και επιχειρηματική σύνοδο κορυφής της 4ης «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας), ο Γιούνκερ είπε ότι δεν είναι καλό για το εμπόριο όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν μπορούν να επιλύσουν μια «όχι απαραίτητη σύγκρουση», όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Είναι η τέταρτη φορά που διεξάγεται η σύνοδος της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών». Φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ και του πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς.

Πρόεδροι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χωρών μετέχουν στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών (3SI). — η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

«Η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών είναι μια ευέλικτη πολιτική πλατφόρμα σε επίπεδο προέδρων που άρχισε το 2015. Η Πρωτοβουλία περιλαμβάνει τα 12 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει η σλοβενική προεδρία.

Οι τρείς προηγούμενες σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν στο Ντουμπρόβνικ το 2016, στη Βαρσοβία το 2017 και στο Βουκουρέστι το 2018.

Πηγές: Reuters, με πληροφορίες από «Three Seas Initiative»