ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στον Πέδρο Σάντσεθ ανέθεσε ο βασιλιάς τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Στον Πέδρο Σάντσεθ ανέθεσε ο βασιλιάς τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), έλαβε σήμερα την εντολή από τον βασιλιά Φίλιππο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, όμως θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με πολλά κόμματα τις επόμενες ημέρες.

Ο βασιλιάς, ο οποίος είχε συναντήσεις από χθες με εκπροσώπους των κυριότερων πολιτικών κομμάτων και τέλος με την Μπατέτ, «πρότεινε τον Πέδρο Σάντσεθ ως υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης» και του ανέθεσε να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ορκιστεί πρωθυπουργός.

Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές τον Απρίλιο, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Ο Σάντσεθ θα χρειαστεί 176 ψήφους, σε σύνολο 350 εδρών. Αν δεν φτάσει αυτό το όριο, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μόνο 123 βουλευτές, μέσα σε δύο ημέρες θα οργανωθεί και δεύτερος γύρος, όπου του αρκεί απλή πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ θα χρειαστεί πάντως να διαπραγματευτεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε ένα κατακερματισμένο σκηνικό: 17 κόμματα έχουν αναδείξει εκπροσώπους στο κοινοβούλιο. Από τη δεξιά πτέρυγα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), οι φιλελεύθεροι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, αποκλείουν το ενδεχόμενο να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos, που έχει 42 βουλευτές, φέρεται διατεθειμένος να τον στηρίξει, αλλά ζητά σε αντάλλαγμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Το πιο λογικό θα ήταν να υπάρξει στην Ισπανία μια κυβέρνηση ενός προοδευτικού συνασπισμού, που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

To PSOE, που θα προτιμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να αναζητά συμμάχους ανά περίπτωση, θα επιδιώξει επίσης τη στήριξη πολλών μικρότερων, τοπικών κομμάτων, όχι όμως των αυτονομιστών Καταλανών ή των Βάσκων, ώστε να μην κατηγορηθεί από τη δεξιά ότι κάνει παραχωρήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ