Γερμανία: Νέα άνοδος των Πρασίνων

Γερμανία: Νέα άνοδος των Πρασίνων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέες μετρήσεις επιβεβαιώνουν τη δημοσκοπική άνοδο των Γερμανών Πρασίνων, προξενώντας ανησυχίες τόσο στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται δραματικά, όσο και σε εκείνο των Χριστιανοδημοκρατών, που φοβούνται ότι η επόμενη σελίδα στη διακυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να μην τους περιλαμβάνει.

Οι φόβοι αυτοί εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση των Πρασίνων στη Βρέμη ότι σκοπεύουν να συγκυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά. Η πόλη-κρατίδιο της Βρέμης είναι πολύ μικρότερη από τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια, αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται στη Δυτική Γερμανία σπάει ένα «ταμπού». Εως τώρα, οι Πράσινοι συγκυβερνούσαν με Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά μόνο σε ανατολικογερμανικά κρατίδια, ενώ στα δύο δυτικογερμανικά (Βάδη, Εσση), στα οποία μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, εταίροι τους είναι οι Χριστιανοδημοκράτες.

Το ζήτημα αυτό δεν θα προξενούσε τόσο ενδιαφέρον αν δεν ήταν ορατές οι ρωγμές στο οικοδόμημα του κυβερνητικού συνασπισμού. Στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η συνέχιση της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ θα οδηγήσει το κόμμα στον αφανισμό και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να εγκαταλειφθεί ο μεγάλος συνασπισμός. Το βήμα αυτό γίνεται πιο εύκολο σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες, συνηθισμένοι στα αγαθά της εξουσίας, διαπιστώσουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος προς την εξουσία, αυτή τη φορά υπό τους Πράσινους.

«Η οικοδόμηση του συνασπισμού στη Βρέμη έχει ενδιαφέρον λόγω των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεδομένου ειδικά ότι ο μεγάλος συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει φέτος», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Eurasia Group, Μουτζάμπα Ραχμάν. «Πολλοί σπεύδουν να θεωρήσουν ότι το πιθανότερο διάδοχο σχήμα θα ήταν ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων, αλλά η Βρέμη δείχνει ότι ίσως ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς είναι εφικτός».

Στη δημοσκόπηση της Infratest-Dimap οι Πράσινοι αποσπούν 26% και ξεπερνούν κατά μία μονάδα τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ στη δημοσκόπηση της Wahlen για λογαριασμό του καναλιού ΖDF οι Πράσινοι υπολείπονται των Χριστιανοδημοκρατών μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή