ΗΠΑ: Ιούνιος, ο πιο σκληρός μήνας για τις προκριματικές των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Ιούνιος, ο πιο σκληρός μήνας για τις προκριματικές των Δημοκρατικών

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιούνιος ήταν παραδοσιακά ένας μήνας εξέχουσας σημασίας για το κόμμα των Δημοκρατικών. Πριν από τρία χρόνια, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού σηματοδότησε τη λήξη της εκρηκτικής και ανατρεπτικής καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς, αναδεικνύοντας τη Χίλαρι Κλίντον επίσημη υποψήφια για την προεδρία. Φέτος, ο Ιούνιος τυγχάνει να συμπίπτει με την έναρξη των ντιμπέιτ των υποψηφίων των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος – μιας εκτενούς διαδικασίας αναζήτησης του καταλληλότερου υποψηφίου που θα αντιμετωπίσει τον αντισυμβατικό Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια επανεκλογής του το 2020. Η πολύπλοκη εσωκομματική διαδικασία θα λήξει, ακολουθώντας τη μαθηματική αρμονία, του χρόνου τον Ιούνιο.

Πέρα από τον κοινό μήνα, ωστόσο, συναντά κανείς ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των εσωτερικών εκλογών του 2016 και του 2020. Καταλυτικός παράγοντας στις πολυάριθμες αλλαγές υπήρξε η αποκαλυπτική διαρροή δεκάδων χιλιάδων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών από τα WikiLeaks, σύμφωνα με τα οποία η παράταξη ήταν εμφανώς προκατειλημμένη εναντίον της υποψηφιότητας του Σάντερς και αναζητούσε τρόπους για την προώθηση της Κλίντον. «Ας σπρώξουμε τη συζήτηση στο ζήτημα της θρησκείας των υποψηφίων – αμφιβάλλω αν ένας άθεος Εβραίος όπως ο Σάντερς θα πείσει τους ψηφοφόρους του Νότου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα από τα μέιλ ο οικονομικός διευθυντής της επιτροπής, Μπραντ Μάρσαλ. Οι διάφορες αποκαλύψεις εξόργισαν τους υποστηρικτές του γερουσιαστή από το Βερμόντ και σε συνδυασμό με την ήττα-έκπληξη της Κλίντον τον Νοέμβριο του 2016 οδήγησαν στην παραίτηση της προέδρου της επιτροπής, Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτ,ς και στον σχηματισμό μιας «υποεπιτροπής ενότητας» των Δημοκρατικών, που πρότεινε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην ανάδειξη του νικητή.

Αδιαμφισβήτητα, η σημαντικότερη αλλαγή στη φετινή διαδικασία είναι ο εντυπωσιακός αριθμός των υποψηφίων: 23 στελέχη των Δημοκρατικών θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο χρίσμα, αριθμός ρεκόρ τόσο για την παράταξη όσο και για οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στην ιστορία των ΗΠΑ. «Εχουμε δουλέψει σκληρά για πολλούς μήνες για να παράσχουμε μιαν άνευ προηγουμένου ευκαιρία αλληλεπίδρασης μεταξύ των υποψηφίων και του εκλογικού σώματος», ανέφερε πριν από μερικές εβδομάδες ο νέος πρόεδρος της επιτροπής, Τομ Περέζ, προσθέτοντας ότι χάρη σε μια σειρά αλλαγών που ευνοούν τις καμπάνιες χρηματοδότησης grassroots δίνεται πλέον η ευκαιρία σε όλους τους τύπους υποψηφίων να συμμετάσχουν στο στάδιο των ντιμπέιτ.

Φυσικά, ο εντυπωσιακός αριθμός των υποψηφίων δημιουργεί και μια σειρά από προκλήσεις για τη διατήρηση της ενότητας των Δημοκρατικών, ειδικά λόγω της ανάδειξης της πολιτικής των μειονοτήτων ως κεντρικό αφήγημα του Δημοκρατικού Κόμματος ενάντια στην υποψηφιότητα Τραμπ. Οι Αφροαμερικανοί γερουσιαστές Καμάλα Χάρις και Κόρι Μπούκερ ανταγωνίζονται για τη στήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, οι χαρισματικοί νεαροί Πιτ Μπούτιτζατζ και Μπέτο Ο’ Ρουρκ διεκδικούν την ψήφο της νέας γενιάς, ενώ η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έρχεται αντιμέτωπη με τον Μπέρνι Σάντερς για την προσέλκυση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Δημοσκοπικά, κανένας τους δεν βρίσκεται κοντά στον τέως αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται σε όλες τις μετρήσεις με διψήφιο ποσοστό, ενώ απολαμβάνει και τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού.

Καθώς οι είκοσι επικρατέστεροι υποψήφιοι προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο των ντιμπέιτ, που θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι στις 26 και 27 Ιουνίου, αξίζει να θυμηθεί κανείς πόσο απρόβλεπτη υπήρξε η προϊστορία των εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το 1992, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως ο Μπιλ Κλίντον, ένας σχετικά άγνωστος κυβερνήτης από το Αρκανσο, θα επικρατούσε στην εκλογική κούρσα των Δημοκρατικών και θα γινόταν τελικά ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, το 2008, οι πολιτικοί αναλυτές δήλωναν πεπεισμένοι πως «ένας Αφροαμερικανός υποψήφιος με το όνομα Μπαράκ Ομπάμα έχει ελάχιστες πιθανότητες να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο». Με μια γεμάτη δεξαμενή υποψηφίων και με δώδεκα ντιμπέιτ προγραμματισμένα για τον επόμενο χρόνο, η νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη. Το μόνο βέβαιο είναι πως αναμένουμε μια εσωκομματική διαδικασία γεμάτη ανατροπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή