ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτες εικόνες του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από την βρετανική φυλακή διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Πρώτες εικόνες του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από την βρετανική φυλακή διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Εικόνες που φέρεται να δείχνουν τον ιδρυτή των Wikileaks μέσα στο κελί του, στην βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, διέρρευσαν σήμερα στο διαδίκτυο.

Το ρωσικό δίκτυο Russia Today δημοσίευσε βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Τζούλιαν Ασάνζ, εμφανώς αδυνατισμένος, να συνομιλεί με κάποιους, πιθανότατα τους συγκρατούμενούς του.Παράλληλα, η κάμερα δείχνει εικόνες από κάγκελα και χώρο που μοιάζει να είναι πτέρυγα της φυλακής όπου κρατείται αλλά και από ένα μικρό δωμάτιο σαν κελί, με πεταγμένα βιβλία και περιοδικά στο πάτωμα. 

Το επίσης ρωσικό Sputnik επικαλείται τον ιστότοπο The Gateway Pundit, ο οποίος δημοσιεύει φωτογραφίες του Ασάνζ μέσα από την φυλακή Μπέλμαρς (γνωστή και ως το «Γκουαντάναμο Μπέι» του Ηνωμένου).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η ίδια πηγή επικοινώνησε με τους δημοσιογράφους του μέσου και επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα τον φωτογραφιών ενώ δήλωσε ότι ρίσκαρε να δημοσιεύσει αυτές τις εικόνες μέσα από την φυλακή για να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Ασάνζ.

Πρώτες εικόνες του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από την βρετανική φυλακή διέρρευσαν στο διαδίκτυο-1

Ο κρατούμενος δήλωσε επίσης ότι ο Ασάνζ μπορεί να ξοδέψει μόνο 6 λίρες την εβδομάδα και ότι  χρειάζεται χρήματα για το κυλικείο και πολύ καλύτερη νομική ομάδα, σύμφωνα με τον ιστότοπο TGP.

Πρώτες εικόνες του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από την βρετανική φυλακή διέρρευσαν στο διαδίκτυο-2

Πρώτες εικόνες του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από την βρετανική φυλακή διέρρευσαν στο διαδίκτυο-3

Ο Ασάνζ εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων, επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του πριν από 7 χρόνια, όταν καταζητούνταν ύστερα από τον ισχυρισμό περί ενός βιασμού που διέπραξε στη Σουηδία, καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Τα WikiLeaks γνωστοποίησαν σήμερα ότι η επόμενη ακροαματική διαδικασία για την πιθανή έκδοση του ιδρυτή τους στις ΗΠΑ αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί στις 14 Ιουνίου, αντί τις 12, όπως ήταν προγραμματισμένο. 

Στα τέλη Μαΐου, τα WikiLeaks ανακοίνωσαν ότι ανησυχούν πολύ για την υγεία του Ασάνζ – η οποία του επιδεινώθηκε στη φυλακή και έχει χάσει πολύ βάρος – και ότι έχει μεταφερθεί στη νοσοκομειακή πτέρυγα της βρετανικής φυλακής Μπέλμαρς (γνωστή και ως το «Γκουαντάναμο Μπέι» του Ηνωμένου Βασιλείου) όπου κρατείται.