ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ζητούν να κατεδαφιστεί το λύκειο της σφαγής

ipa-zitoyn-na-katedafistei-to-lykeio-tis-sfagis-2321324

ΝΤΕΝΒΕΡ. Την κατεδάφιση του λυκείου Κολουμπάιν στο Κολοράντο, όπου δύο μαθητές σκότωσαν 12 συμμαθητές και έναν καθηγητή τους τον Απρίλιο του 1999, πρότειναν οι τοπικές αρχές. Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Τζέφερσον εισηγήθηκε την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και την ανοικοδόμηση του σχολείου, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στη «μακάβρια εμμονή» με τη σφαγή.

Σε επιστολή του προς την επιτροπή γονέων, ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τζέισον Γκλας ανέφερε ότι πολλοί εκμεταλλεύονται το Κολουμπάιν ως «μακάβρια πηγή έμπνευσης», με εκατοντάδες άτομα να προσπαθούν να διεισδύσουν κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις και τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους 11 μήνες, με αφορμή την 20ή επέτειο της σφαγής. «Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας σχολικών συγκροτημάτων συστήνουν την κατεδάφιση κτισμάτων όπου έχουν σημειωθεί επιθέσεις», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Γκλας.

Στις 20 Απριλίου 1999, δύο μαθητές, ο Ερικ Χάρις και ο Ντίλαν Κλέμπολντ, εισέβαλαν οπλισμένοι στο λύκειο του Κολουμπάιν και σκότωσαν 12 ανθρώπους, προτού αυτοκτονήσουν. Η σφαγή αυτή σε σχολείο ήταν η πλέον πολύνεκρη στις ΗΠΑ, μέχρι την επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ το 2012, που προκάλεσε τον θάνατο 26 παιδιών κάτω των επτά ετών, δύο καθηγητών και του δράστη, του 20χρονου Ανταμ Λάντσα. Το δημοτικό σχολείο του Σλάντι Χουκ κατεδαφίσθηκε μετά το περιστατικό, για να χτιστεί και πάλι με νέες, περισσότερο ασφαλείς προδιαγραφές.

Την κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση του ναού επέλεξαν και οι πιστοί της Εκκλησίας των Βαπτιστών του Τέξας στο Σάδερλαντ Σπρινγκ, μετά τη δολοφονία 27 ανθρώπων τον Νοέμβριο του 2017, από τον ψυχοπαθή βετεράνο της αεροπορίας Ντέβιν Πάτρικ Κέλι, ο οποίος μετά την πράξη του έδωσε τέλος στη ζωή του.