ΚΟΣΜΟΣ

50 χρόνια Pride: Η έφοδος στο Stonewall Inn της Νέας Υόρκης από όπου ξεκίνησε το κίνημα των γκέι

50 χρόνια Pride: Η έφοδος στο Stonewall Inn της Νέας Υόρκης από όπου ξεκίνησε το κίνημα των γκέι

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος τον Ιούνιο από τα βίαια γεγονότα του Stonewall Inn στις ΗΠΑ, στις 28 Ιουνίου του 1969, τα οποία σήμαναν και την αρχή του κινήματος για την απελευθέρωση των γκέι και αργότερα για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας (στα ελληνικά ΛΟΑΤ  που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς) .

Αφετηρία του gay pride θεωρείται η εισβολή της αστυνομίας στο gay bar Stonewall Inn, στο Greenwich Village του Lower Manhattan, το οποίο σήμερα έχει χαρακτηριστεί εθνικό μνημείο των ΗΠΑ.  

Στην άκρως συντηρητική αμερικάνικη κοινωνία της εποχής, πράκτορες με πολιτικά και βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, εισέβαλαν στον μπαρ όπου διασκέδαζαν ομοφυλόφιλοι, drag queens και τρανς και ακλούθησαν βίαιες προσαγωγές, συλλήψεις και επεισόδια.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν  τις επόμενες μέρες και νύχτες, η καταπιεσμένη κοινότητα εξεγέρθηκε και  ένα χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, στις 28 Ιουνίου του 1970, έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής, το πρώτο Gay Pride, που ξεκίνησε από το Greenwich Village και κατέληξε στο Central Park, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Πενήντα χρόνια μετά τα γεγονότα του Stonewall Inn, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ζήτησε δημοσίως συγνώμη για την έφοδο του 1969. «Οι ενέργειες του NYPD ήταν λανθασμένες και απλοικές» δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας James O'Neill. «Οι ενέργειες της αστυνομίας και οι νόμοι τότε έκαναν διακρίσεις και καταπιεστικοί και για αυτό, ζητώ συγγνώμη» πρόσθεσε.

Εκδηλώσεις Pride γίνονται ήδη σε όλο τον κόσμο ενώ πιστεύεται ότι το 2019 θα είναι ο μεγαλύτερος διεθνής εορτασμός υπερηφάνειας LGBT που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία. 

Το 1999 το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς ενώ στην 40η επέτειο των γεγονότων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 ως μήνα περηφάνειας των LGBT.