Προειδοποιήσεις Ιράν σε ΗΠΑ εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα

Προειδοποιήσεις Ιράν σε ΗΠΑ εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγνκτον και Τεχεράνης, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε σήμερα ότι «όποιος ξεκινήσει πόλεμο με εμάς δεν θα είναι αυτός που θα τον τελειώσει». Οι δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, με επίκεντρο το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάας ο Ιρανός υπουργός διευκρίνισε ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει ποτέ έναν πόλεμο, αλλά θα καταστρέψει οποιονδήποτε εισβάλει στην επικράτειά του.

Ακόμη, τόνισε ότι το Ιράν και η Γερμανία είχαν «ειλικρινείς και σοβαρές» συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Είχαμε ειλικρινείς και σοβαρές συνομιλίες με τον (Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο) Μάας (…) Η Τεχεράνη θα συνεργαστεί για τη διάσωση της συμφωνίας με τις χώρες της ΕΕ που την έχουν υπογράψει», δήλωσε ο Ζαρίφ.

Ο Γερμανός υπουργός κάλεσε από την πλευρά του την Τεχεράνη, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την συνάντησή του με τον Ζαρίφ, να σεβαστεί τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και να «διατηρήσει τον διάλογο με την Ευρώπη», σημειώνοντας ότι αυτό «είναι προς το πολιτικό και στρατηγικό της συμφέρον». 

«Δεν θέλουμε να διαθέτει το Ιράν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Μάας σε δημοσιογράφους μετά την άφιξη του αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Τεχεράνη, τελευταίο σταθμό μιας τετραήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή που τον οδήγησε στο Ιράκ, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» για την Ευρώπη, για λόγους ασφαλείας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μάας, η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι της «έχουν αναπτύξει τις μέγιστες προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους» βάσει των όρων αυτή της συμφωνίας, η οποία απειλείται από τότε που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν μονομερώς απ' αυτή τον Μάιο του 2018 και να αποκαταστήσουν μια δέσμη τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Μετά την αμερικανική αποχώρηση, η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, είναι τα μέρη που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη συμφωνία αυτή.

Ο Μάας παραδέχθηκε πως τα οικονομικά οφέλη που η Τεχεράνη ήλπιζε να αποκομίσει από τη συμφωνία της Βιέννης είναι πλέον «δυσκολότερο να επιτευχθούν», κάλεσε όμως το Ιράν να σεβαστεί πλήρως τη συμφωνία.

Είναι «προς το πολιτικό και στρατηγικό συμφέρον του Ιράν να συντηρήσει αυτή τη συμφωνία και να διατηρήσει τον διάλογο με την Ευρώπη», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ πριν από τη συνάντησή του με τον Ζαρίφ.

Ανησυχία IAEA για την κλιμάκωση των εντάσεων 

Την ίδια ώρα την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο και κάλεσε σε διάλογο για την άμβλυνσή τους.

«Ανησυχώ για τις αυξανόμενες εντάσεις για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ Αμάνο σε ομιλία που εκφώνησε, μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι δεν θα συνεχίσει να σέβεται ορισμένους περιορισμούς που επέβαλλε η συμφωνία του 2015 με τις δυτικές δυνάμεις.

«Ελπίζω ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι τρέχουσες εντάσεις μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Αμάνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή