Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής διασποράς των ΗΠΑ: «Αστοχες» οι παρατηρήσεις Κυπριανού για το «East Med Act»

Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής διασποράς των ΗΠΑ: «Αστοχες» οι παρατηρήσεις Κυπριανού για το «East Med Act»

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής της ελληνοκυπριακής διασποράς των ΗΠΑ, του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο απάντησαν στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Κυπριανού, στις οποίες επέκρινε την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Με θλίψη διαβάσαμε τα σχόλια του κ. Άνδρου Κυπριανού, του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, σχετικά με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) και για το πρόσφατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ (…) οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με τη κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωσή τους. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Μέσα στη μακροχρόνια ιστορία της, η κυπριακή διασπορά των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αποφύγει την κομματικοποίηση και έχει εργαστεί με ενθουσιασμό με κάθε κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προωθήσει μια φιλοκυπριακή ατζέντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς εξαίρεση, κάθε κυβέρνηση, κάθε Πρόεδρος, κάθε κόμμα στην εξουσία, κάθε επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει επικροτήσει τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτός είναι ο λόγος που με θλίψη διαβάσαμε τα σχόλια του κ. Άνδρου Κυπριανού, του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, σχετικά με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) και για το πρόσφατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Οι παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού σχετικά με το «East Med Act» ήταν στην καλύτερη περίπτωση άστοχες, καθώς επιβεβαιώσαμε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το νομοσχέδιο από κανένα άτομο ή οργανισμό που έχει εμπλακεί στην προετοιμασία του.

Επιπλέον, οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με τη κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν.

Ο κ. Κυπριανού παραποιεί τόσο την προέλευση όσο και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Ο νόμος «East Med Act» δεν έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βασίζεται σε τριάντα χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το επόμενο βήμα στις προσπάθειες που ανέλαβαν οι βουλευτές Μπιλιράκης και Ντόιτς όταν ίδρυσαν την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (CHIA) και συνεχίζει τις προσπάθειες του βουλευτή Σίσιλιν για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Επίσης, είναι συνεπής με την προσέγγιση που έχει ο γερουσιαστής Ρούμπιο για την περιοχή. Αυτοί, λοιπόν, οι αξιωματούχοι καθόρισαν τη νομοθεσία και τα βήματα που οδήγησαν σε αυτή. Η κριτική του κ. Κυπριανού αγνοεί όλα αυτά τα γεγονότα.

Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει εμπλακεί στενά σε όλα τα προηγούμενα βήματα και δεν το έκανε κάτω από την κατεύθυνση ενός Κύπριου αξιωματούχου, αλλά επειδή γνωρίζει καλά τι αδικίες που έχει υποστεί η Κύπρος αλλά και ποιες βελτιώσεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν ο κ. Κυπριανού είχε ανησυχίες, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τις επαφές που έχει εντός των εμπλεκόμενων οργανώσεων της διασποράς, οι οποίες θα του είχαν δώσει την ευκαιρία να συζητήσει αυτές τις ανησυχίες. Ωστόσο, δεν το έκανε. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, ιδιαίτερα η κυπριακή διασπορά, έχει υπάρξει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Κύπρο. Επομένως, η μη σαφής και συνεπής επικοινωνία με αυτή βλάπτει μόνο την Κύπρο.

Αμφισβητούμε επίσης τους ισχυρισμούς του κ. Κυπριανού για το ΝΑΤΟ και τις δαπάνες για τα όπλα. Ο νόμος «East Med Act» δεν συνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Βεβαίως, ο στενότερος σύμμαχος της Κύπρου στην περιοχή, η Ελλάδα, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι άλλοι κρίσιμοι εταίροι της, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, δεν είναι. Η συνέχιση του εμπάργκο όπλων διασφαλίζει ότι η Κύπρος ποτέ δεν θα είναι πλήρης εταίρος στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο λόγω της ασυμβατότητας των αμυντικών συστημάτων.

Επιπλέον, δεν απαιτείται πουθενά στο εν λόγω νομοσχέδιο από την Κυπριακή Δημοκρατία να  ξοδέψει δισεκατομμύρια, τα οποία δεν έχει, για την αγορά αμερικανικών όπλων. Δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, η νομοθεσία δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερες επιλογές και της επιτρέπει να αγοράσει ό,τι χρειάζεται, καθώς και ό,τι θέλει και μπορεί να αντέξει οικονομικά .

Για χρόνια, υποστηρίζουμε ότι αυτό το εμπάργκο όπλων είναι ένας αναχρονισμός που δεν προωθεί ούτε την λύση στο Κυπριακό ούτε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας. Καθώς το τέλος αυτού του εμπάργκο είναι στο προσκήνιο, είμαστε περίεργοι ως προς το ποιος πιστεύει ότι η Κύπρος είναι καλύτερα με το εμπάργκο που ισχύει.

Δεν υπάρχει έντιμος τρόπος με το οποίο θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η Κύπρος είναι καλύτερα με το εμπάργκο. Πράγματι, το μόνο επιχείρημα που προωθήθηκε ενάντια στον τερματισμό του εμπάργκο είναι το ψέμα ότι θα οδηγήσει σε μια «κούρσα εξοπλισμών» στο νησί. Ως έχει, η Κύπρος αγοράζει ήδη τα αμυντικά όπλα που μπορεί να αντέξει η οικονομία της. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μπορεί να προσθέσει αμερικανικά όπλα στον κατάλογο των επιλογών της. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Akinci, ο κ. Ozersay και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον εναντίον του «East Med Act».

Τέλος, απορρίπτουμε τις αντιρρήσεις του κ. Κυπριανού σχετικά με τους ποιους τιμά το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ανέλαβαν μια φιλελληνική και φιλοκυπριακή πρωτοβουλία. Η αντίρρηση του κ. Κυπριανού δεν είναι ότι το νομοσχέδιο δεν αποδίδει στην Κύπρο ένα μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο ή ότι δεν κάνει ισχυρότερη τη συνεργασία για την ασφάλεια με τους υφιστάμενους περιφερειακούς εταίρους, αλλά ότι κάπως θα προσβάλλει τη Ρωσία. Επισημαίνουμε την παρατήρηση του γερουσιαστή Μενέντεζ ότι το νομοσχέδιο «East Med Act» θα ήταν απαραίτητο ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας «τέλειος σύμμαχος» και προσθέτουμε το δικό μας σχόλιο: το νομοσχέδιο νόμο «East Med Αct» θα χρειαζόταν ακόμα και αν δεν υπήρχαν εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Η Ανατολική Μεσόγειος παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική ως πολιτική και οικονομική περιφέρεια.

Οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο, καθώς και οι βουλευτές Ντόιτς, Μπιλιράκης και Σίσιλιν βλέπουν αυτήν την δυνατότητα και επιδιώκουν να την ενθαρρύνουν. Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) συμφωνεί και έχει καταστήσει το Νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο νομοθετική προτεραιότητα. Οι δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει ότι το «East Med Act» καθιστά την Ελλάδα ένα κράτος πρώτης γραμμής για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Συνεπώς, παραμένουμε σταθεροί στην γνώμη μας ότι το «East Med Act» είναι η πιο σημαντική και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από την εποχή του δόγματος Τρούμαν. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας και για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τελικός στόχος μας είναι σαφής: μια Κύπρος που είναι απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, μια Κύπρος που είναι ευημερούσα, μια Κύπρος που παίζει κομβικό ρόλο – στους τομείς της διπλωματίας, της ενέργειας και της οικονομίας – σε μια ανατολική Μεσόγειο που ανακτά την ιστορική της σημασία, και μια Κύπρος που αποτελεί πρωταρχικό ευρωπαϊκό και δυτικό κράτος σε θέματα ασφάλειας. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους Κύπριους, Αμερικανούς και άλλους που μοιράζονται αυτό το όραμα». 

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι κ.κ. Phillip Christopher, Endy Zemenides, Tasos Zambas, Savas Tsivicos, Andreas Comodromos, Costas Tsentas, Kyriacos Papastylianou, Martinos Kyprianou, Nicos Paphitis. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή