ΚΟΣΜΟΣ

Πληροφορίες ότι ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου αρμενίζει μεσοπέλαγα

Πληροφορίες ότι ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου αρμενίζει μεσοπέλαγα

Τους τελευταίους μήνες πλανάται ένα μυστήριο γύρω από το που βρίσκεται το  ακριβότερος πίνακας στον κόσμο: τον Δεκέμβριο του 2017, ο πίνακας του Ντα Βίβτσι "Salvator Mundi" έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας 450,3 εκατ. δολάρια, με αγοραστή τον διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Επισήμως, ο πίνακας αγοράστηκε για να ενταχθεί στη συλλογή του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται τελικά ο «Σωτήρας», ο διάσημος πίνακας διαστάσεων 65 επί 45 εκατ. που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να βγαίνει από το σκοτάδι, ευλογώντας τον κόσμο με το δεξί χέρι ενώ κρατά μια διάφανη υφήλιο στο αριστερό.

Τώρα όμως, ένας ειδικός της αγοράς τέχνης πιστεύει ότι έλυσε το μυστήριο και ότι ανακάλυψε πού βρίσκεται ο "Salvator Mundi".

Πληροφορίες ότι ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου αρμενίζει μεσοπέλαγα-1

Ο Κένι Σάχτερ, συλλέκτης και έμπορος με έδρα το Λονδίνο, διατύπωσε σε άρθρο του στον ιστότοπο Artnet.com, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην αγορά των έργων τέχνης, την υπόθεση ότι ο πίνακας είναι κρεμασμένος σε κάποιον τοίχο του πολυτελούς γιοτ του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν .

«Απ' ό,τι φαίνεται, το έργο μεταφέρθηκε μαύρα μεσάνυχτα με το αεροπλάνο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κι εγκαταστάθηκε στο γιοτ του, το Serene», έγραψε, επικαλούμενος διάφορες πηγές, ανάμεσά τους δύο πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην αγοραπωλησία.

Πληροφορίες ότι ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου αρμενίζει μεσοπέλαγα-2

Αφού «ο πίνακας βρέθηκε κομματάκια» — ήταν «χωρισμένος σε πέντε κομμάτια και χρειάστηκε να επανασυνδεθεί όταν αποκαταστάθηκε» — πόσο «κακό θα του κάνει μια πιτσιλιά θαλασσινό νερό;», πρόσθεσε με γερή δόση ειρωνείας ο συλλέκτης.

«Πώς χάνεται ένα έργο τέχνης του Λεονάρντο ντα Βίντσι; Στα σκοτεινά ύδατα της Μέσης Ανατολής τίποτα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μυστηριώδης δημοπρασία διεξήχθη τηλεφωνικά και ο οίκος Christie's δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του αγοραστή. Μετά τη δημοπρασία και με νυχτερινή πτήση ο «Salvator Mundi» μεταφέρθηκε στο πολυτελές γιοτ «Serene» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέφεραν δύο ανώνυμες πηγές στην ιστοσελίδα Artnet.com. Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα χρήματα για τον πίνακα καταβλήθηκαν, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν στον κόσμο της τέχνης ότι το ποσό είχε μόνο μερικώς διευθετηθεί.

Το έργο «Salvador Mundi» αναμένεται να παραμείνει στη θαλαμηγό και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην περιοχή Αλ Ούλα, όταν αναμορφωθεί πλήρως σε κέντρο πολιτισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ