Κινητοποίηση ΜΜΕ υπέρ Ρώσου ρεπόρτερ

Κινητοποίηση ΜΜΕ υπέρ Ρώσου ρεπόρτερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ολα τα φύλλα των εφημερίδων Kommersant, Vedomosti και RBK που κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδο υποστηρικτικό προς τον Ρώσο δημοσιογράφο Ιβάν Γκολουνόφ εξαντλήθηκαν. Ο Γκολουνόφ κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε μια υπόθεση την οποία ο ίδιος καταγγέλλει ως κατασκευασμένη και έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης.

Το πρακτορείο Interfax επισημαίνει πως πολλοί πωλητές εφημερίδων δήλωσαν ότι δεν θυμούνται παρόμοιο περιστατικό. Οι ανταποκριτές του πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν βρήκαν αντίτυπα των εφημερίδων ούτε σε σημεία όπου διατίθενται δωρεάν, δηλαδή σε καφέ και εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου Meduza.ru, μπορεί κάποιος να βρει εφημερίδες στα Starbucks, Kofemania, Mackaffe και σε διάφορα αεροπλάνα της εταιρείας Aeroflot – ενώ σε κάποια αεροπλάνα προσφέρονται στους επιβάτες παλιά φύλα των συγκεκριμένων εφημερίδων.

Στο μεταξύ, οι διευθύνσεις πολλών ρωσικών μέσων ενημέρωσης (Mediazone, Novaya Gazeta, Echo Mockvi, Dozd The Bell, RTV1, Snob) ζητούν με επιστολές τους προς την αστυνομική διεύθυνση της Μόσχας, το υπουργείο Εσωτερικών, την ανακριτική επιτροπή και τη γενική εισαγγελία να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στους αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σύλληψη του Γκολουνόφ, να διευκρινίσουν γιατί δεν του επέτρεψαν να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του, γιατί δεν κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες και γιατί δεν προχώρησαν εγκαίρως στις βιοχημικές αναλύσεις που θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητά του. Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση, η οποία εγείρει πολλά ερωτήματα, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων έδειξαν ότι ο Γκολουνόφ δεν είναι χρήστης ναρκωτικών. Η αστυνομία παραδέχθηκε ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε, τις οποίες παρουσίασε ως προερχόμενες από τον τόπο του εγκλήματος και εικονίζουν ένα εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών, δεν είχαν τραβηχτεί στο σπίτι του δημοσιογράφου, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τις υποψίες για χειραγώγηση της υπόθεσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η αστυνομία παραδεχόμενη ότι έκανε λάθος με τις φωτογραφίες, είπε ότι «τα λάθη είναι πιθανά». «Λάθη κάνουν και οι δημοσιογράφοι όταν γράφουν διάφορα θέματα. Και μάλιστα πολλά», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η εμπιστοσύνη του Κρεμλίνου προς το υπουργείο Εσωτερικών έχει κλονιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή