Καζαχστάν: Ο διάδοχος έγινε και πρόεδρος

Καζαχστάν: Ο διάδοχος έγινε και πρόεδρος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΜΑΤΙ. Ο μεταβατικός πρόεδρος του Καζαχστάν Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, επιλεγμένος διάδοχος του βετεράνου ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί σαρωτικές εξουσίες, κέρδισε τις προχθεσινές πρόωρες εκλογές, που κατά τους παρατηρητές παρουσίασαν σοβαρές παρατυπίες. Ο Ναζαρμπάγεφ επέλεξε τον 66χρονο διπλωμάτη ως διάδοχό του όταν παραιτήθηκε τον Μάρτιο, αν και, σύμφωνα με τη μεταξύ τους διευθέτηση, ο 78χρονος Νουρσουλτάν παραμένει επικεφαλής του κραταιού συμβουλίου ασφαλείας και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος. Ο Τοκάγεφ φέρεται ότι απέσπασε το 71% των ψήφων στην αναμέτρησή του με άλλους έξι αντιπάλους, σχετικά άγνωστους στο εκλογικό σώμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πλησιέστερος αντίπαλός του κέρδισε το 16,2% των ψήφων στις εκλογές της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την αναμέτρηση άδικη και παράνομη, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις εκατοντάδων ακτιβιστών, παρά τους δρακόντειους νόμους της χώρας που διέπουν την ελευθερία έκφρασης. Οι προεδρικές εκλογές στο Καζαχστάν αμαυρώθηκαν από παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών, όπως καταστολή δημόσιων διαμαρτυριών και παρατυπίες κατά την ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσαν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Περίπου 500 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια των σπάνιων διαδηλώσεων που έγιναν στη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της χώρας, το Αλμάτι, την Κυριακή, ενώ οι ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να αναδείξουν τον πρώτο νέο πρόεδρο έπειτα από τρεις δεκαετίες.

Η αυταρχική κυβέρνηση της κεντρασιατικής χώρας ελάχιστη ανοχή δείχνει στη διαφωνία αφότου το Καζαχστάν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση. Χθες, ο όγκος των διαδηλωτών ήταν σαφώς μικρότερος, καθώς εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο πάρκο του Αλμάτι, όπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, η μεγάλη πλειονότητα των τοπικών ΜΜΕ αποφεύγει να επικρίνει τον Ναζαρμπάγεφ, ενώ τα σόσιαλ μίντια και οι πλατφόρμες αποστολής μηνυμάτων υπόκεινταν προχθές σε αυστηρούς περιορισμούς. Ο Τοκάγεφ υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και δεσμεύθηκε ότι θα συναντηθεί με μεγάλους ξένους επενδυτές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τοποθετήσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα. Πολλοί αναλυτές θεωρούν, πάντως, ότι πραγματικός στόχος του Ναζαρμπάγεφ είναι να χρίσει διάδοχό του τη μεγαλύτερη κόρη του, Νταρίγκα, η οποία έγινε πρόεδρος της Γερουσίας τον Μάρτιο, ένα πόστο το οποίο κατείχε ο Τοκάγεφ. Μέλη της οικογένειας Ναζαρμπάγεφ ελέγχουν ορισμένους καίριους θώκους στη χώρα, ανάμεσά τους και τη μεγαλύτερη τράπεζα, Halyk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή