Ισπανία: Σάντσεθ – Ιγκλέσιας πάνε σε «κυβέρνηση συνεργασίας»

Ισπανία: Σάντσεθ – Ιγκλέσιας πάνε σε «κυβέρνηση συνεργασίας»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΜΑΔΡΙΤΗ. «Κυβέρνηση συνεργασίας» – κάτι λιγότερο από συγκυβέρνηση, κάτι περισσότερο από σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτή είναι η περιγραφή της επόμενης κυβέρνησης της Ισπανίας, σύμφωνα με το μοντέλο στο οποίο κατέληξαν χθες οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και του αριστερού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Πολλές παράμετροι για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης παραμένουν άγνωστες, όπως για παράδειγμα ποια κοινοβουλευτική δύναμη θα δώσει στη νέα προοδευτική κυβέρνηση τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται για να ξεπεράσει το όριο των 176 βουλευτών και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα αναλάβει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κάποιο υπουργείο ή θα επικρατήσουν οι φωνές από το εσωτερικό των Σοσιαλιστών που δεν τον θέλουν στην κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τον Ιγκλέσιας, κατά τη χθεσινή συζήτηση με τον Σάντσεθ «δεν τέθηκαν βέτο» ούτε έγιναν συζητήσεις για πρόσωπα και αξιώματα. «Συμφωνήσαμε στις προγραμματικές κατευθύνσεις μιας προοδευτικής κυβέρνησης», δήλωσε, θέτοντας ως προτεραιότητα τη φορολογική δικαιοσύνη και την εργασιακή μεταρρύθμιση. Το Podemos ζητεί τον έλεγχο υπουργείων που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, ενώ οι Σοσιαλιστές θα κρατήσουν τα «βαριά» υπουργεία που βρίσκονται στον πυρήνα του κράτους. Μετά τη χθεσινή συνάντηση, διάρκειας 75 λεπτών, θα ακολουθήσουν και άλλες, πιο διακριτικές, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της κυβερνητικής συνεργασίας.

Στο στρατόπεδο της Δεξιάς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γύρω από μια πιθανή συμφωνία συνεργασίας στον δήμο της Μαδρίτης. Το Λαϊκό Κόμμα συμφώνησε στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε εκπροσώπους του ακροδεξιού Vox, κίνηση με την οποία διαφωνούν οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, των οποίων η στήριξη είναι απαραίτητη αν πρόκειται να ευοδωθεί το εγχείρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή