«Κόκκινο πανί» για την Ε.Ε. ο Μπόρις Τζόνσον

«Κόκκινο πανί» για την Ε.Ε. ο Μπόρις Τζόνσον

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από την πρώτη στη σειρά των ψηφοφοριών που θα αναδείξουν τον ή τη διάδοχο της Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να εδραιώνει το προβάδισμά του. Μέχρι χθες, τουλάχιστον 59 βουλευτές των Συντηρητικών είχαν εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητάς του, ενώ οι δύο επόμενοι, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, εξασφάλιζαν από 32 υποστηρικτές. Τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν 60% πιθανότητες στον Τζόνσον, ηγετική προσωπικότητα της καμπάνιας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, να κερδίσει την κούρσα της διαδοχής.

Μέχρι πρόσφατα, ο Γκόουβ εμφανιζόταν ως ο πλέον αξιόμαχος αντίπαλος του Τζόνσον, προβάλλοντας ως πιο σοβαρός εκπρόσωπος του Brexit, απέναντι σε έναν πολιτικό με επικοινωνιακά προσόντα, αλλά και με ροπή στις γκάφες, στη μεγαλοστομία και στον καιροσκοπισμό. Ωστόσο, η ομολογία του Γκόουβ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι έκανε κατ’ επανάληψιν χρήση κοκαΐνης ως νεαρός δημοσιογράφος, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην εικόνα του απέναντι στα 120.000 μέλη των Συντηρητικών, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν για τον ηγέτη τους στα τέλη Ιουλίου.

Αντιθέτως, η υποψηφιότητα του Τζέρεμι Χαντ απέκτησε τις τελευταίες ημέρες ισχυρότερη δυναμική και πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι εκείνος που θα δώσει την τελική μάχη με τον Τζόνσον για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι. Υποστηρικτής της παραμονής στην Ε.Ε. πριν από το δημοψήφισμα, ο Χαντ εμφανίζεται σήμερα θιασώτης ενός ομαλού Brexit, σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Βρήκε στήριξη από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, συμπεριλαμβανόμενων δύο γυναικών με ισχυρή επιρροή: της υπουργού Εργασίας Αμπερ Ραντ και της υπουργού Αμυνας Πενέλοπι Μόρντοντ.

Στις Βρυξέλλες, ο αγώνας για τη διαδοχή της Μέι ξαναφέρνει στο προσκήνιο το Brexit, κάτι που δεν ενθουσιάζει κανέναν. «Ο κόσμος στις Βρυξέλλες έχει μπουχτίσει με την πολιτική τάξη της Βρετανίας, που δείχνει να έχει τρελαθεί λιγάκι», δηλώνει στον Guardian ο Ζαν-Κλοντ Πιρίς, πρώην επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στα μάτια της Ε.Ε. ο Τζόνσον είναι κάτι σαν Βρετανός Τραμπ, ένας πολιτικός που αρέσκεται στη μεγαλοστομία και στην επίδειξη, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα πραγματικά γεγονότα. Αρκετοί δεν ξεχνούν ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες, απ’ όπου κατακεραύνωνε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Ακόμη περισσότεροι του χρεώνουν ανοικτή ψευδολογία στην καμπάνια του δημοψηφίσματος, ιδίως για το υποτιθέμενο οικονομικό όφελος της χώρας του από το Brexit. Αλλά ούτε οι υπόλοιποι υποψήφιοι με πιθανότητες εκλογής έχουν καλή φήμη στις Βρυξέλλες. Ο Ντόμινικ Ράαμπ, επίσης από το στρατόπεδο των σκληρών ευρωσκεπτικιστών, κατηγορείται από τους Ευρωπαίους ότι ως υπουργός Brexit εργαζόταν εναντίον της πιο συμβιβαστικής γραμμής της Μέι, συχνά επινοώντας ψευδείς ιστορίες. Οσο για τον Τζέρεμι Χαντ, έδωσε σε συνομιλητές του την εντύπωση του καιροσκόπου, καθώς μιλούσε με άλλη γλώσσα στις Βρυξέλλες και με πολύ διαφορετική στο Λονδίνο.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση της Ε.Ε. δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος και αν εκλεγεί διάδοχος της Τερέζα Μέι. Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στο ίδιο μήκος κύματος με την Αγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το «διαζύγιο» της Βρετανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή