Θα διακόψει τις εκπομπές άνθρακα η Βρετανία

Θα διακόψει τις εκπομπές άνθρακα η Βρετανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Μεγάλη Βρετανία έγινε χθες η πρώτη μεγάλη βιομηχανική χώρα που δεσμεύεται να διακόψει εντελώς τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα έως το 2050. Η δέσμευση αυτή, αν και φιλόδοξη, απέχει πολύ από τη ριζική τομή που απαιτείται, προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότεροι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δραματικότερες αλλαγές πρέπει να γίνουν εντός της προσεχούς δεκαετίας, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο πέρα από το οποίο ξεκινούν αυτοτροφοδοτούμενοι κύκλοι υπερθέρμανσης – τήξης των πάγων – νέας υπερθέρμανσης. Το πρόγραμμα της Τερέζα Μέι για τη Βρετανία, ωστόσο, έχει ορίζοντα το 2050, ενώ δεν προβλέπει την πλήρη διακοπή εκπομπών άνθρακα από τη Βρετανία, αλλά τη μείωσή τους με παράλληλη εξαγορά δικαιωμάτων ρύπανσης από φτωχότερες χώρες.

Για την απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η ανάληψη της δέσμευσης αυτής θεωρείται ένα είδος πολιτικής παρακαταθήκης. Με τη διετή πρωθυπουργία της να έχει αναλωθεί ως επί το πλείστον στην ψυχοφθόρα διαδικασία απεμπλοκής της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Μέι δεν πρόλαβε να αφήσει το στίγμα της σε κανέναν άλλο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο εφημερίδας ταμπλόιντ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, με τίτλο «Η κληρονομιά της Τερέζα Μέι» και εντελώς λευκό περιεχόμενο.

«Αυτή η χώρα βρέθηκε στην πρωτοπορία της καινοτομίας στη βιομηχανική επανάσταση», δήλωσε χθες η Μέι. «Τώρα πρέπει να είμαστε πρώτοι στον δρόμο της καθαρότερης, πιο πράσινης ανάπτυξης. Δεν έχουμε την επιλογή της αδράνειας. Οι μηδενικές καθαρές εκπομπές το 2050 είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι σημαντικό να τον επιτύχουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη, ώστε να τον παραλάβουν οι μελλοντικές γενιές», είπε η Μέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή