Κάρενμπαουερ: «Η Κίνα είναι πρόκληση, αλλά όχι εχθρός»

Κάρενμπαουερ: «Η Κίνα είναι πρόκληση, αλλά όχι εχθρός»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ υπογράμμισε χθες τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων, επικρίνοντας όσους βάζουν «στην ίδια πρόταση Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν». Ως προς την Κίνα, η Κάρενμπαουερ έκανε λόγο για «πρόκληση», αλλά συμπλήρωσε ότι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου «δεν είναι εχθρός».

Η ομιλία της στην ετήσια γερμανοαμερικανική σύνοδο, που οργάνωσαν τα ινστιτούτα Altantik-Bruecke και American Council on Germany, ήταν ένα διάλειμμα από την ενασχόληση με τις όλο και πιο ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του μεγαλύτερου γερμανικού κόμματος. Για πρώτη φορά χθες, η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων», δηλαδή ο μέσος όρος των γερμανικών δημοσκοπήσεων, έδειξε το κόμμα των Πρασίνων να ξεπερνά σε ποσοστά τους Χριστιανοδημοκράτες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 26%, αντί 25% των Χριστιανοδημοκρατών. Εως τώρα, η πρωτιά των Πρασίνων εμφανιζόταν μόνο σε μεμονωμένες δημοσκοπήσεις.

Αν η τάση αυτή επιμείνει και αν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια τον Σεπτέμβριο αποδειχθούν τόσο καταστροφικά για τους  Χριστιανοδημοκράτες όσο προδιαγράφεται, τότε η καρέκλα της Κάρενμπαουερ πολύ σύντομα θα αρχίζει να τρίζει. Εν μέσω κρίσης, η στήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ προς την ΑΚΚ δεν θα είναι αρκετή. Το εναρκτήριο λάκτισμα της αμφισβήτησης έδωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, ο οποίος χαρακτήρισε «αβέβαιη» την υποψηφιότητα της Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ για την καγκελαρία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο συντονιστής της χθεσινής εκδήλωσης δεν μπόρεσε να αποφύγει ερώτηση για το θέμα αυτό, με την ίδια να απαντάει μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο πεδίο που επιθυμούσε. «Σε κάθε περίπτωση, ο Αρμιν Λάσετ, ο Φρίντριχ Μερτς (σ.σ. αντίπαλός της στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος) και εγώ βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο τις διατλαντικές σχέσεις», είπε. Ο Μερτς, που έχει υπάρξει πρόεδρος του ινστιτούτου Atlantik Bruecke, βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό.

«Η Κίνα είναι πρόκληση, είναι ανταγωνίστρια, αλλά δεν είναι εχθρός. Ο συστημικός ανταγωνισμός μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να βελτιωθούμε», είπε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία επέμεινε στον στόχο της αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας στο 2% του ΑΕΠ και υποστήριξε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί «η τάση αφύπνισης των αντιαμερικανικών αντανακλαστικών, λόγω Τραμπ».

«Η Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ δεσμεύεται για μαζικές προμήθειες εξοπλισμών. Μετά την πίεση του Τραμπ, θα ξοδέψει του χρόνου περίπου 40 δισ. για τανκς και πολεμικά σκάφη, αντί για την παιδεία, το περιβάλλον και τους συνταξιούχους. Με αυτό το CDU σκέφτονται να συγκυβερνήσουν οι Πράσινοι;» διερωτήθηκε η επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή