Μεσολάβηση Αμπε για αποκλιμάκωση της κρίσης Ιράν – ΗΠΑ

Μεσολάβηση Αμπε για αποκλιμάκωση της κρίσης Ιράν – ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έφθασε χθες στην Τεχεράνη για να μεσολαβήσει με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Λίγες ώρες νωρίτερα, όμως, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον αεροδρομίου στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, τραυματίζοντας 26 ανθρώπους.

Η επίσκεψη Αμπε είναι η πρώτη Ιάπωνα ηγέτη στην ισλαμική δημοκρατία του Ιράν. Οι πιθανότητες επιτυχίας του Ιάπωνα πρωθυπουργού θεωρούνται, ωστόσο, ελάχιστες, όπως υπογράμμισε και η επίθεση των ανταρτών Χούθι στη Σαουδική Αραβία. Η ιρανική εφημερίδα Farheekhtegan είχε χθες στο πρωτοσέλιδό της εικόνα πυρηνικής έκρηξης με τον τίτλο: «Πώς μπορείτε να εμπιστεύεστε έναν εγκληματία πολέμου, κ. Αμπε;».

Τον Ιάπωνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ ο Αμπε επρόκειτο να συναντηθεί χθες το μεσημέρι με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και αύριο με τον ύπατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Την επίσκεψη Αμπε αναμένεται, πάντως, να περιπλέξει η επίθεση στο αεροδρόμιο Αμπχα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι Χούθι ανέφεραν ότι εκτόξευσαν πύραυλο τύπου Κρουζ. Το δίκτυο Αλ Μασίρα των ανταρτών αποκάλυψε ότι ο πύραυλος έπληξε τον στόχο του, προκαλώντας διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου στα νοτιοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας και 160 χλμ. από τα σύνορα της χώρας με την Υεμένη.

Τη μεσολάβηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού καλωσόρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Από την πλευρά του, το ιρανικό καθεστώς κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τις «άδικες πετρελαϊκές κυρώσεις». Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ένα χρόνο μετά τη μονομερή υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν. Στις αρχές Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος ενέτεινε τις κυρώσεις κατά του Ιράν, απαιτώντας από όλες τις χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ενίσχυε τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη απείλησε ότι σε 60 ημέρες θα εκκινήσει εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου, κατάλληλου για ειρηνικές χρήσεις, το οποίο επιτρέπεται από τη συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν το Ιράν να βρει εναλλακτικές μεθόδους για τη διατήρηση των εμπορικών σχέσεών του με τις χώρες της Δύσης, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής. Ολες οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ακυρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια στο Ιράν φοβούμενες τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον τους.

«Η Ιαπωνία επιδιώκει να κάνει ό,τι μπορεί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός καθώς επιβιβαζόταν στο αεροσκάφος για την Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή