Ενταση και βία στο Χονγκ Κονγκ

Ενταση και βία στο Χονγκ Κονγκ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ σε πλήθος διαδηλωτών την Τετάρτη, οδηγώντας σε βίαια κλιμάκωση τις διαμαρτυρίες κατά ενός νέου νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση πολιτών της μεγαλούπολης στην ηπειρωτική Κίνα για να δικαστούν. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά έξω από το Κοινοβούλιο της ημιαυτόνομης πόλης για να εκφράσουν την σθεναρή αντίστασή τους στο νομοσχέδιο, προτού επικρατήσουν οι εντάσεις και οι βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά της αστυνομίας. Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στους δρόμους της πόλης για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα, με το κανάλι Cable TV να αναφέρει πάνω από 10 επιβεβαιωμένους τραυματίες.

Η εναντίωση του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ στο νομοσχέδιο οδήγησε στη μεγαλύτερη κοινωνική αντίσταση της μεγαλούπολης από το 1997, οπότε παραδόθηκε από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία με τη συμφωνία «μία χώρα, δύο συστήματα», διατηρώντας ένα επίπεδο αυτονομίας, ελευθεροτυπίας και ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Παρά το ειδικό καθεστώς ένταξης του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, πολλοί αναλυτές κατηγορούν το Πεκίνο για εκτεταμένη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα και παρεμπόδιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων της παραθαλάσσιας πόλης. Ξεχωρίζουν οι κατηγορίες για ανάμειξη στις τοπικές εκλογές του 2015, καθώς και η μυστηριώδης εξαφάνιση πέντε βιβλιοπωλών του Χονγκ Κονγκ που ειδικεύονταν σε βιβλία επικριτικά απέναντι στο κινεζικό καθεστώς.

Παρότι επικρατούν βαθιές ανησυχίες στον ασιατικό επιχειρηματικό κόσμο πως η υπονόμευση των ελευθεριών θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα διαβρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης, η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, επιμένει πως θα προχωρήσει με την αμφιλεγόμενη νομοθεσία της έκδοσης. Σε μια σύντομη τηλεοπτική εμφάνιση, η Λαμ καταδίκασε έντονα τις βιαιοπραγίες και κάλεσε την πόλη να επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη που κατεγράφη νωρίτερα την Τετάρτη, πριν από την κλιμάκωση των εντάσεων, η επικεφαλής της κυβέρνησης ανέφερε πως το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην καταλληλότερη χρονική στιγμή για να συζητήσει την εισαγωγή του νομοσχεδίου. «Δεν είχα ποτέ ένοχη συνείδηση λόγω αυτού του ζητήματος», ανέφερε κοφτά η ηγέτις του Χονγκ Κονγκ, προτού προσθέσει πως «ίσως είναι αδύνατο να εξαλείψουμε εντελώς τις ανησυχίες, το άγχος και τη διαμάχη για το νομοσχέδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή