ΗΠΑ: Αρχισαν οι δίκες για το φοιτητικό σκάνδαλο

ΗΠΑ: Αρχισαν οι δίκες για το φοιτητικό σκάνδαλο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρώην προπονητής ιστιοπλοΐας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζον Βάντερμοερ, πρόκειται να γίνει ο πρώτος που θα καταδικαστεί για το γιγαντιαίο σκάνδαλο των παράνομων εισαγωγών φοιτητών σε κολέγια των ΗΠΑ, έπειτα από την παραδοχή του ότι συμφώνησε να βοηθήσει εύπορους γονείς να εξασφαλίσουν αθλητικές υποτροφίες για τα παιδιά τους, με αντάλλαγμα υψηλές δωροδοκίες. Οι εισαγγελείς της υπόθεσης ζήτησαν από τον ομοσπονδιακό δικαστή της Βοστώνης να καταδικάσει τον πρώην προπονητή σε 13 μήνες φυλάκισης, αφότου ο ίδιος ομολόγησε πως δέχθηκε ποσό ύψους 610.000 δολαρίων για να διευκολύνει την εισαγωγή φοιτητών στο πανεπιστήμιο, με την πρόφαση πως πρόκειται για πρωταθλητές ιστιοπλοΐας.

Εκτός από τον Βάντερμοερ, πάνω από 50 άτομα εμπλέκονται στη σκανδαλώδη υπόθεση των παράνομων εισαγωγών, ανάμεσά τους και οι δημοφιλείς ηθοποιοί Λόρι Λούλιν και Φελίσιτι Χάφμαν. Εγκέφαλος του σκανδάλου ήταν ο ακριβοπληρωμένος ακαδημαϊκός σύμβουλος από την Καλιφόρνια, Γουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, ο οποίος πληρώθηκε συνολικά πάνω από 25 εκατ. δολάρια για να δωροδοκήσει προπονητές των πανεπιστημίων του Στάνφορντ, του Γέιλ, του Τζόρτζταουν και της Νότιας Καλιφόρνιας, έτσι ώστε να δεχτούν τα παιδιά των πελατών του ως διακεκριμένους αθλητές. Οι εύποροι γονείς πλήρωσαν επίσης τον Σίνγκερ –ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του τον Μάρτιο– με σκοπό είτε να φροντίσει να τοποθετήσει κάποιον συνεργάτη του για να συμμετέχει στις εξετάσεις εισαγωγείς των πανεπιστημίων στη θέση των παιδιών είτε να διορθώσει τις απαντήσεις τους στα εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με ισχυρισμούς των εισαγγελέων της υπόθεσης.

Η εκτεταμένη έρευνα έχει οδηγήσει σε κατηγορίες εναντίον 33 γονέων, μεταξύ των οποίων και οι δύο προαναφερθείσες ηθοποιοί. Η Φελίσιτι Χάφμαν παραδέχθηκε τελικά την ενοχή της στις 13 Μαΐου, ενώ αντιθέτως η Λόρι Λούλιν εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως είναι αθώα. Στο μεταξύ, όλα τα εμπλεκόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δημοσιεύσει επιστολές στις οποίες καταδικάζουν έντονα την υπόθεση των δωροδοκιών, με το Στάνφορντ να ισχυρίζεται ότι οι πράξεις του Βάντερμοερ είναι «εντελώς αντίθετες προς τις αξίες και το όραμα του πανεπιστημίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή