Κλίντον, Ολμπράιτ και Κλαρκ στην 20ή επέτειο του Κοσόβου

Κλίντον, Ολμπράιτ και Κλαρκ στην 20ή επέτειο του Κοσόβου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Είκοσι χρόνια μετά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 1999 και τον βομβαρδισμό της Σερβίας, την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσόβου επισκέφθηκαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η πρώην ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο απόστρατος πλέον διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων Ουέσλι Κλαρκ για να παραστούν στις τελετές στην πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους. Υπό τις επευφημίες πλήθους 3.000 ατόμων στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη της Πρίστινας, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι «η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου είναι ότι στάθηκα στο πλευρό σας, εναντίον της εθνοκάθαρσης και υπέρ της ελευθερίας». Στην ομιλία του ο Κλίντον κάλεσε τους Κοσοβάρους να μη λησμονήσουν τις προκλήσεις που τους περιμένουν στο μέλλον και να τις αντιμετωπίσουν με υπομονή και θάρρος.

Παρά την πρόοδο, όμως, το Κόσοβο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με την οικονομία του να είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων να παραμένει το χαμηλότερο στα Βαλκάνια και τους δημοκρατικούς θεσμούς να είναι προβληματικοί, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών. Την ίδια στιγμή, η διεθνής θέση του Κοσόβου παραμένει στάσιμη. Παρά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Σερβία το 2008 και την αναγνώρισή της από 115 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε., η πρώην επαρχία δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι Κοσοβάροι από την πλευρά τους εκφράζουν την πικρία τους για το γεγονός ότι είναι οι μόνοι κάτοικοι της Ανατολικής Ευρώπης που χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν την Ε.Ε. «Η οικοδόμηση σχέσεων με τον πρώην εχθρό, τη Σερβία, δεν έχει προχωρήσει παρά την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση», λέει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Koha, Αγκρόν Μπαϊράμι. Ο διάλογος με το Βελιγράδι διεκόπη πέρυσι μετά την επιβολή δασμών ύψους 100% σε όλα τα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία. Το Κόσοβο απαιτεί την πλήρη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. Την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, που είχαν προτείνει οι πρόεδροι Βούτσιτς και Θάτσι, είχαν απορρίψει οι Ευρωπαίοι μεσολαβητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή