ΚΟΣΜΟΣ

Πιάνουν τόπο τα διεθνή εντάλματα της Κύπρου για τον «Πορθητή»

Πιάνουν τόπο τα διεθνή εντάλματα της Κύπρου για τον «Πορθητή»

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των νομικών μέτρων που έχουν ληφθεί από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όσους έχουν ενεργό συμμετοχή στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. 

Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στα διεθνή εντάλματα που εκδόθηκαν, φανερώνουν την ενόχληση της Άγκυρας αλλά και την αποτελεσματικότητα του μέτρου, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία.

Σε μια αποτίμηση των μέτρων αντίδρασης, από τις 4 Μαΐου που το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» εισήλθε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι διπλωματικές υπηρεσίες θεωρούν πως η τακτική αποθάρρυνσης ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, με οποιοδήποτε τρόπο, έχει επιφέρει αποτελέσματα, δημιουργώντας μια προβληματική κατάσταση αναφορικά με τις παράνομες επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή: «Είχαν νορβηγικό προσωπικό, σταμάτησαν οι Νορβηγοί και τώρα έχουν Τούρκους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τα εντάλματα τα οποία έχουν εκδοθεί στρέφονται κατά εταιρειών, στελεχών εταιρειών, αλλά και αξιωματούχων οι οποίοι έχουν συμμετοχή σε ενέργειες χωρίς την άμεση ή έμμεση ρητή συναίνεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βάσει της εθνικής νομοθεσίας, άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, με ποινές άνω του 1 εκ. ευρώ και/ή 5 χρόνια φυλάκιση.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.

Η παρουσία του γεωτρύπανου

Ένα μήνα και πλέον μετά την άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου  36,6 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως εάν στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εργασίες. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι συγκεχυμένες, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι πεπεισμένες ότι έχουν αρχίσει εργασίες.

Η θολή εικόνα που επικρατεί γύρω από το κατά πόσο το γεωτρύπανο διεξάγει εργασίες ή όχι ενδεχομένως να σχετίζεται και με τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά με ένα μέρος του πληρώματος το οποίο συνεργάζεται με το τουρκικό γεωτρύπανο.

Συντεταγμένες

Στο κομμάτι κατάθεσης συντεταγμένων βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου αυτό το οποίο υποστηρίζεται είναι πως η κατάθεση έγινε όταν εκδηλώθηκε η τουρκική πρόκληση για να δείξει τα όρια δικαιοδοσίας του κράτους όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία.

Όπως γίνεται γνωστό τα διεθνή εντάλματα εκδόθηκαν με βάση την οριοθέτηση που έγινε με τις συντεταγμένες που κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ