ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Πάνω από 500.000 ιστορικές ηχογραφήσεις χάθηκαν στην πυρκαγιά των Universal Studios

NYT: Πάνω από 500.000 ιστορικές ηχογραφήσεις χάθηκαν στην πυρκαγιά των Universal Studios

Περίπου 500.000 πρωτότυπες ηχογραφήσεις καλλιτεχνών, όπως οι Nirvana, Mary J Blige, Snoop Dogg και Aretha Franklin καταστράφηκαν σε πυρκαγιά στα Universal Studios το 2008, αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα στο The New York Times Magazine.
 
Παρ’ όλο που η είδηση της φωτιάς καλύφθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ εκείνη την εποχή, η έκταση της ζημίας ήταν άγνωστη στο κοινό καθώς η Universal Media Group υποβάθμισε την καταστροφή, για να αποφευχθεί η αντίδραση των καλλιτεχνών και η δημόσια αποδοκιμασία, υποστηρίζοντας ότι στη φωτιά στον χώρο αποθήκευσης ηχογραφήσεων καταστράφηκαν μόνον αντίγραφα παλαιότερων χρόνων.

NYT: Πάνω από 500.000 ιστορικές ηχογραφήσεις χάθηκαν στην πυρκαγιά των Universal Studios-1
  
«Στην πυρκαγιά αναμφισβήτητα χάθηκε μια τεράστια μουσική κληρονομιά» αναφέρεται σε εσωτερική αποτίμηση του 2009, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 
Μεταξύ άλλων καταστράφηκαν αυθεντικές ηχογραφήσεις των πρώτων εμφανίσεων της Aretha Franklin, το έργο του Chuck Berry για το Chess Records και οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις του John Coltrane στη συλλογή Impulse Records.
 
Άγνωστα κομμάτια των Nirvana, R.E.M., Τζάνετ Τζάκσον, Sondgarden, Beck, Eminem, Nine Inch Nails και πολλών άλλων εκτιμάται ότι χάθηκαν στις φλόγες.
 
Στη μεγάλη λίστα καλλιτεχνών, των οποίων οι ηχογραφήσεις καταστράφηκαν είναι ακόμα οι Ray Charles, B.B. King, Cher, Joni Mitchell, Elton John, Eric Clapton, Τhe Eagles, Aerosmith, Barry White, Sting, Guns N’ Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Beck, Sheryl Crow, και με ράπερς όπως Tupac Shakur, Eminem και 50 Cent. 

NYT: Πάνω από 500.000 ιστορικές ηχογραφήσεις χάθηκαν στην πυρκαγιά των Universal Studios-2

Σε δήλωσή την Τρίτη στο BBC, η Universal Music Group ανέφερε ότι η πυρκαγιά ήταν «βαθιά ατυχής», αλλά υποστήριξε ότι το άρθρο στο The New York Times Magazine περιελάμβανε «πολλές ανακρίβειες, παραπλανητικές δηλώσεις, αντιφάσεις και θεμελιώδεις παρανοήσεις για την έκταση του συμβάντος και των στοιχείων που καταστράφηκαν».
 
«Η προστασία της μουσικής είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και είμαστε περήφανοι για το αρχείο μας με ηχογραφήσεις» αναφέρει η δήλωση. «Ενώ υπάρχουν περιορισμοί που μας εμποδίζουν να αναφερθούμε δημοσίως σε κάποιες από τις λεπτομέρειες της πυρκαγιάς που συνέβησαν στις εγκαταστάσεις των NBCUniversal Studios πριν από μια δεκαετία, το περιστατικό, αν και βαθιά ατυχές, δεν επηρέασε ποτέ την διαθεσιμότητα της μουσικής που κυκλοφορεί εμπορικά, ούτε επηρέασε τους καλλιτέχνες» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ