«Ταυτότητα και δημοκρατία» η ακροδεξιά ομάδα

«Ταυτότητα και δημοκρατία» η ακροδεξιά ομάδα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Ταυτότητα και δημοκρατία» (ID) είναι το νέο όνομα της ομάδας των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων της Ευρώπης, όπως αποκάλυψε χθες η Μαρίν Λεπέν στις Βρυξέλλες. Η ομάδα που ενώνει ευρωσκεπτικιστές ολόκληρης της ηπείρου έχει στόχο την απορρύθμιση των εξουσιών από τις Βρυξέλλες και τον επαναπατρισμό τους στις εθνικές πρωτεύουσες.

«Αλλάξαμε την πολιτική σκακιέρα της Ε.Ε.», διεκήρυξε η Λεπέν για το ID, όπου συστεγάζονται ο Εθνικός Συναγερμός της, η Λέγκα του Βορρά του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Συνολικά η ομάδα διαθέτει 73 έδρες από τις 751 και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη, μετά τους Πράσινους, στη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής. Ο Γιορκ Μόιτεν, επικεφαλής της AfD, εξήγησε ότι στόχος είναι «να μην αποδοθούν περαιτέρω αρμοδιότητες στην Ε.Ε., να μην υπάρξει περαιτέρω εναρμόνιση ούτε υπονόμευση του εθνικού κράτους».

Επικεφαλής της θα είναι ο αρμόδιος διεθνών υποθέσεων εκ μέρους της ιταλικής Λέγκας Μάρκο Τσάνι. Ο νέος επικεφαλής εξέδωσε αμέσως μια ανακοίνωση για τον προσανατολισμό της ευρωομάδας: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή, που θα εγκαταλείπει τις λογικές που της επιβλήθηκαν έως σήμερα και που εμπαίζουν τους πολίτες. Εκείνοι που έχουν βλάψει αυτή την Ενωση δεν μπορούν να υποστηρίζουν ότι θα την ανοικοδομήσουν. Απεναντίας, αυτός είναι ο σκοπός που πρέπει εμείς να επωμιστούμε».

Ο 32χρονος Τσάνι, από το Λοβέρε του Μπέργκαμο, που αναλαμβάνει επικεφαλής της νέας ευρωομάδας στη δεύτερη θητεία του στο ευρωπαϊκό νομοθετικό όργανο, προσθέτει στο ίδιο κείμενο: «Εμείς είμαστε η πιο μεγάλη ευρωσκεπτικιστική ομάδα» στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως η αποχώρηση από το ευρώ και η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα «δεν υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα αυτής της ομάδας, αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές». Να σημειωθεί πως η Λέγκα, που εξέλεξε στο Στρασβούργο 28 έδρες, είναι η πιο πολυπληθής αντιπροσωπεία στους κόλπους της νέας ευρωομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή