Νέα Υόρκη: Καταργείται η εξαίρεση από τον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους, εν μέσω επιδημίας ιλαρά

Νέα Υόρκη: Καταργείται η εξαίρεση από τον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους, εν μέσω επιδημίας ιλαρά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία είναι αντιμέτωπη με επιδημία ιλαράς και το αντιεμβολιαστικό κίνημα κερδίζει έδαφος, ψήφισε, χθες Πέμπτη, υπέρ της κατάργησης της εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους.

Eπειτα από έντονη συζήτηση τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της πολιτείας υπερψήφισαν το μέτρο.

Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο και έτσι η Νέα Υόρκη θα προστεθεί στον κατάλογο των αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Καλιφόρνια, που δεν αναγνωρίζουν ως λόγο εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι αντιμέτωπη από το φθινόπωρο με επιδημία ιλαράς σε δύο περιοχές: στην πόλη της Νέας Υόρκης, κυρίως στις συνοικίες του Μπρούκλιν όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός υπερορθόδοξων Εβραίων και έχουν καταγραφεί 588 κρούσματα από τον Οκτώβριο, και την κομητεία Ρόκλαντ, όπου επίσης ζουν πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι και έχουν καταγραφεί 266 κρούσματα.

Η ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια, η οποία ενδέχεται να έχει θανατηφόρες επιπλοκές έφτασε στις ΗΠΑ από ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ.

Ηδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι τα σχολεία δεν μπορούν να δέχονται παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, εκτός κι αν υπάρχει ιατρικός λόγος, χωρίς ωστόσο να έχει περιοριστεί η επιδημία.

Εδώ και πολλές εβδομάδες ειδικοί στην υγειονομική ασφάλεια ζητούσαν να ακυρωθεί η εξαίρεση για θρησκευτικούς λόγους, ανησυχώντας ότι πολλοί γονείς που ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα τις επικαλούνται για να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Πολλοί κοινοβουλευτικοί ήταν αντίθετοι με την ακύρωση της εξαίρεσης αυτής, φοβούμενοι ότι πλήττει τη θρησκευτική ελευθερία των Αμερικανών, η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή