Προς κινεζοποίηση οδεύει η Δικαιοσύνη στο Χονγκ Κονγκ

Προς κινεζοποίηση οδεύει η Δικαιοσύνη στο Χονγκ Κονγκ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αψήφησαν τη ζέστη και διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή στους δρόμους της πόλης απλώς δεν έχουν καταλάβει. Νομίζουν ότι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων για ποινικά αδικήματα στην Κίνα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι το κράτος δικαίου θα διαφυλαχθεί και απλά θα αποφευχθεί η μετατροπή του Χονγκ Κονγκ σε καταφύγιο φυγόδικων.

Ο λαός του Χονγκ Κογκ, όμως, δεν έχει καταλάβει λάθος, ούτε έχει παρασυρθεί από την αντιπολίτευση και τους συμμάχους της στο εξωτερικό, όπως μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Το νομοσχέδιο που εξετάζεται από την τοπική Βουλή, στην οποία έχουν τον έλεγχο φιλοκινέζοι βουλευτές, δεν έχει καμία σχέση με την απονομή δικαιοσύνης. Εχει πάντως απόλυτη σχέση με την κατεδάφιση του τείχους που χωρίζει το κράτος δικαίου του Χονγκ Κογκ από το πολιτικοποιημένο κινεζικό δικαστικό σύστημα.

Τουλάχιστον η κ. Λαμ δεν αμφισβήτησε τα κίνητρα των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1997, εποχή μετάβασης του Χονγκ Κονγκ από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία. Η διαδήλωση ήταν τόσο ογκώδης, που δεν επέτρεπε στους ανθρώπους να βγουν από το μετρό.

Επιμένει

«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές αγαπούν το Χονγκ Κονγκ και διαδηλώνουν για το καλό της επόμενης γενιάς», είπε η κ. Λαμ. Ομως η πρωθυπουργός δεν πήρε πίσω τον νόμο και δεν φαίνεται διατεθειμένη να δυσαρεστήσει το Πεκίνο. Στην περιορισμένη δημοκρατία του Χονγκ Κονγκ, ο πρωθυπουργός εγκρίνεται από το Πεκίνο και μόνον οι μισές έδρες της Βουλής καταλαμβάνονται ύστερα από εκλογές. Εξάλλου, οι πολιτικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ ενοχλούν τις κομμουνιστικές αρχές του Πεκίνου, οι οποίες προσπαθούν αδιάκοπα να τις συρρικνώσουν.

Ο νόμος περί εκδόσεων αρχικά παρουσιάστηκε ως απαραίτητος ώστε να μπορέσει το Χονγκ Κονγκ να στείλει στην Ταϊβάν Κινέζο που κατηγορείται για τη δολοφονία της φιλενάδας του.

Οσοι πιστεύουν στη δημοκρατία, βεβαίως, θεώρησαν ότι αυτό είναι πρόσχημα, αφού ο νόμος επιτρέπει απελάσεις και προς την Κίνα, κάτι που θα επέτρεπε στις κινεζικές αρχές να πιάνουν με την τσιμπίδα του νόμου τους πολιτικούς τους αντιπάλους από το Χονγκ Κονγκ. Θα μπορούσαν να εκτοξεύουν εναντίον τους ψευδείς κατηγορίες και να ζητούν την απέλασή τους, επεκτείνοντας ουσιαστικά τη δικαιοδοσία της Κίνας στο εσωτερικό του Χονγκ Κονγκ και στερώντας από τους πολίτες του την προστασία που προσφέρει ο νόμος.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν πως θα επιστρέψουν στους δρόμους όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στη Βουλή. Αν η κ. Λαμ πραγματικά πιστεύει ότι λειτουργούν «από ενδιαφέρον για την επόμενη γενιά», τότε πρέπει να τους ακούσει και να εγκαταλείψει αυτή την κυνική επίθεση στο κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή