Χονγκ Κονγκ: Δύο εκατ. διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Χονγκ Κονγκ: Δύο εκατ. διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σχεδόν δύο εκατομμύρια» διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, ανέφεραν οι διοργανωτές, ήτοι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τη περασμένη Κυριακή.

«Στη σημερινή κινητοποίηση είχαμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους» διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζίμι Σαμ, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CHRF).

Χονγκ Κονγκ: Δύο εκατ. διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα-1

Πριν από μία εβδομάδα, ένα εκατομμύριο πολίτες είχαν διαδηλώσει στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τους οργανωτές, μια συμμετοχή ρεκόρ μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των φοιτητών Τζόσουα Γουόνγκ, που αναδείχθηκε το 2014 στο κεντρικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, θα αποφυλακιστεί αύριο.

Ο 22χρονος ακτιβιστής, που είχε καταδικαστεί για τον ρόλο του στην «Επανάσταση των Ομπρελών» θα φύγει από το σωφρονιστικό κατάστημα Λάι Τσι Κοκ στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα (05.30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το Demosito, το κόμμα του οποίου είναι συνιδρυτής.

Χονγκ Κονγκ: Δύο εκατ. διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα-2

«Συγγνώμη» από την πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιχείρησαν να υιοθετήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, γεγονός που προκάλεσε «διενέξεις και φιλονικίες».

«Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.

Η Κάρι Λαμ «ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνια και ταπεινότητα», προστίθεται.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή