Είναι αυτή η φωνή της Φρίντα Κάλο; (ηχητικό)

Είναι αυτή η φωνή της Φρίντα Κάλο; (ηχητικό)

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν τρεις ημέρες, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι βρέθηκε πιθανότατα η μοναδική εγγραφή με την φωνή της διάσημης Μεξικάνας ζωγράφου Φρίντα Κάλο, η οποία  έγινε το 1953 ή το 1954.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό επεισόδιο της ραδιοφωνικής εκπομπής El Bachiller το 1955, που ήταν αφιερωμένο που ήταν αφιερωμένη στον σύζυγο της, ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα. Η εκπομπή μεταδόθηκε μετά το θάνατό της, το 1954.

Αν οι εμπειρογνώμονες επιβεβαιώσουν ότι αυτή είναι η φωνή της εμβληματικής Φρίντα Κάλο, τότε θα είναι η μοναδική εγγραφή με την φωνή της. Η ζωγράφος δεν αναγνωρίζεται άμεσα από τον εκφωνητή της εκπομπής, αλλά η φωνή της παρουσιάζεται ως «αυτή που δεν υπάρχει πια». 

Στο ηχητικό απόσπασμα των 90 δευτερολέπτων ακούγεται η  Κάλο να μιλά με λόγια απέραντης αγάπης για τον άντρα της, διαβάζοντας απόσπασμα από το δοκίμιό της «Πορτρέτο του Ντιέγκο». «Είναι ένα μεγάλο παιδί, τεράστιο, με φιλικό πρόσωπο και θλιμμένο βλέμμα» λέει η φωνή της γυναίκας. «Τα διογκωμένα, σκοτεινά, ευφυή και μεγάλα μάτια του είναι δύσκολο να περιοριστούν σε ένα σημείο» περιγράφει χαρακτηριστικά.  .

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό για το εύρημα, οι ειδικοί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η διευθύντρια του Μουσείου Frida Kahlo, Hilda Trujillo, δήλωσε στο Associated Press ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την επαλήθευση της φωνής». Μάλιστα, όπως τονίζει, η φωνή ερευνάται για τον ελαφρύ, τραγουδιστό τόνο της, που έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο η καλλιτέχνης ήταν πολύ άρρωστη, εκτός από μανιώδης καπνίστρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή