Κλιμακώνει την ένταση η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Κλιμακώνει την ένταση η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπέρβαση εντός δέκα ημερών του διεθνώς συμφωνημένου ορίου αποθεμάτων σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) ανακοίνωσε σήμερα η Τεχεράνη, προσθέτοντας πώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμη χρόνο για να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών», είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. «Υπάρχει ακόμη χρόνος… αν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» φέρεται να είπε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της περιοχής ούτε του κόσμου.

Η εξαγγελία αυτή έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιραν βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλν Τραμπ έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, η οποία αρνείται τις κατηγορίες.

Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις.

Στόχος της συμφωνίας ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το απόθεμα του Ιράν σε εξαχλωριούχο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,67% δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 κιλά για διάστημα 15 ετών.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους… Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει εμμέσως την αδυναμία τους να δράσουν. Δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μετά από 60 ημέρες (σ.σ. το χρονικό περιθώριο που έδωσε τον Μάιο το Ιράν) θα έχουν άλλη μια ευκαιρία 60 ημερών», τόνισε ο Καμαλβαντί.

Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.

Πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας για τα πυρηνικά ζήτησε το Βερολίνο από το Ιράν

Να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA) κάλεσε το Ιράν το Βερολίνο και παρέπεμψε στην Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων. Τόνισε δε την σημασία της συνέχισης του διαλόγου.

«Αναμένουμε και καλούμε το Ιράν να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του από την Συμφωνία και βάση των αξιολογήσεων σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της Τεχεράνης αποτελούν οι έλεγχοι της ΙΑΕΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ σημείωσε ότι «το Ιράν γνωρίζει καλά τις γερμανικές θέσεις και εναπόκειται πλέον στο ίδιο να αποφασίσει», ενώ τόνισε ότι για την Γερμανία δεν τίθεται θέμα «περιορισμένης» συμμόρφωσής του προς τα συμφωνηθέντα ("less for less"). «Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι – και αυτό κάνουμε – να πούμε στο Ιράν ότι ζητούμε την τήρηση της Συμφωνίας. Για ένα πιθανό "μετά", θα πρέπει ενδεχομένως να συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα. Εναπόκειται όμως στην ΙΑΕΑ, η οποία κρίνει εάν το Ιράν τηρεί την συμφωνία ή όχι», διευκρίνισε η κυρία 'Αντεμπαρ και πρόσθεσε: «Από τη δική μας σκοπιά είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον, αλλά και προς το συμφέρον της πολιτικής ασφάλειας του Ιράν να τηρηθεί η Συμφωνία».

Είναι σημαντικό, συνέχισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, να παραμείνουμε στον διάλογο, να εκθέσουμε την άποψή μας, ότι πρόκειται για μια σωστή και καλή συμφωνία, προς το συμφέρον της πολιτικής ασφάλειας τόσο της Ευρώπης όσο και του Ιράν. Η γερμανική πλευρά, εξήγησε, έχει ενημερώσει την Τεχεράνη και σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να υποστηριχθεί η INSTEX, το Εργαλείο για την Στήριξη των Εμπορικών Ανταλλαγών το οποίο δημιούργησαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Η INSTEX ωστόσο, η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτό να εφαρμοστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή