ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν καλεί τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον Κόλπο

Το Ιράν καλεί τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον Κόλπο

Κλιμακώνεται ολοένα η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιραν μετά τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, για τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη, η οποία αρνείται τις κατηγορίες.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον Κόλπο και κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή, μετά και την κλιμάκωση της έντασης λόγω των επιθέσεων, την περασμένη εβδομάδα, σε δύο δεξαμενόπλοια.

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι εμείς είμαστε οι εγγυητές της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Χορμούζ», τόνισε ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας και καλούμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να τερματίσουν την παρουσία τους στην περιοχή καθώς αποτελούν την κύρια πηγή της κρίσης και της αστάθειας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού, Μοχαμάντ Μπακερί είχε προειδοποιήσει ότι η Τεχεράνη έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τις εξαγωγές στα Στενά του Ορμούζ, αν το αποφασίσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ