ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αναβάλλονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Β. Μακεδονία

ΕΕ: Αναβάλλονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Β. Μακεδονία

Την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία «όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2019» ανακοίνωσε σήμερα το Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε

Στην  επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «υπό το πρίσμα του τον περιορισμένου διαθέσιμου  χρόνου (της συνεδρίασης)  και τη σοβαρότητα του θέματος».

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία καθώς  «κάποιες χώρες – μέλη δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ειδικότερα, ο επίτροπος Χαν εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε «θεσμικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, και συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Γερμανός υπουργός επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου που δεν επέτρεψε στη γερμανική Βουλή να συζητήσει το ζήτημα. 

Σε κάθε περίπτωση, ο επίτροπος Χαν δήλωσε «εξαιρετικά αισιόδοξος» ότι τον Οκτώβρη τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να ανάψουν το πράσινο φως.

Τόσο ο επίτροπος, όσο και ο Ρουμάνος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Τζορτζ Τσιάμπα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του «μομέντουμ» της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός, ότι οι υπουργοί κρατάνε ζωντανή, έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο χώρες. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, European Council