Κινέζος πρόεδρος στη Β. Κορέα για πρώτη φορά από το 2005

Κινέζος πρόεδρος στη Β. Κορέα για πρώτη φορά από το 2005

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσει μέσα στην εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ενώ η επίσκεψη θα είναι η πρώτη Κινέζου προέδρου στην Πιονγιάνγκ τα τελευταία 14 χρόνια. Ο Σι έχει συναντηθεί ήδη τέσσερις φορές με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του στην Κίνα. Το ταξίδι του Σι συμπίπτει επίσης με την 70ή επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίσκεψη του προέδρου Σι δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις, αλλά να υπενθυμίσει στις δυτικές χώρες και τις συμμάχους τους στην Ασία ότι η Κίνα απολαμβάνει προνομιακή σχέση με το απρόβλεπτο απομονωμένο σταλινικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ. «Η Βόρεια Κορέα δεν είναι παρά ένα χαρτί στην κινεζική τράπουλα. Η Κίνα ίσως να επιθυμεί να αποδείξει τη σημασία που διαδραματίζει στις αμερικανοκορεατικές σχέσεις και να υπογραμμίσει την αξία της ως μεσολαβητή στην Κορεατική Χερσόνησο», σημειώνει ο Κινέζος πολιτικός αναλυτής Ζανγκ Λιφάν. Από τη μεριά του, το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη Σι θα προωθήσει τον διάλογο με στόχο την επίλυση της πυρηνικής κρίσης στη χερσόνησο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή